Ocelářům nevyšly přesilové hry. Řešil se i metr rozhodčích

Třinečtí hokejisté podlehli doma Pardubicím 2:6. O vyrovnání finálové série na 2:2 rozhodly speciální formace. Oceláři nevyužili žádnou z osmi přesilových her včetně dvou minut pět na tři za stavu 1:1. Pardubice proměnily dvě výhody.

Důrazný boj o brankoviště má od třetího finálového duelu nová pravidla. Foto. Lukáš Filipec

„Utkání rozhodly přesilové hry a oslabení,“ uvedl třinecký trenér Zdeněk Moták. „Hráli jsme přesilové hry v dostatečném počtu, bohužel jsme nebyli schopni skórovat ani v pět na tři. Šance jsme měli, kdybychom dali nějaký gól, tak mohl zápas vypadat jinak. Takhle nejsme veselí, ale budeme se snažit, abychom byli veselí jindy. Ještě v letošní sezoně,“ doplnil.

„Nám nějaké rozhodnutí od rozhodčích přišlo. Bavili jsme se o tom, domluvili jsme, jak se s tím vypořádáme a podle toho hrajeme.“Adam Polášek

Cienciala otevřel skóre, když zůstal osamocený v předbrankovém prostoru a kličkou oklamal Willa. Pardubice otočily dvěma využitými přesilovými hrami na 2:1. Trefili se Radil a Kaut. Za nerozhodného stavu ale Oceláři nevyužili pět přesilových her včetně té pět na tři.

„Přesilovky nebyly sehrané úplně špatně. Měli jsme příležitosti, puk byl kolikrát na brankovišti. Někdy to tak je, že vám puk nespadne ani za boha. Prostě nic. To je hokej,“ uvedl Cienciala, který trefil stejně jako Roman za stavu 1:1 tyč.

Pardubice odskočily ve 36. minutě na 3:1 trefou Vondráčka. Oceláři na začátku třetí třetiny snížili, ale poté opět promarnili čtyřminutovou přesilovou hru za faul Radila vysokou holí na Poláška. Pardubice zvýraznily výhru třemi trefami v posledních dvou minutách, přičemž dvě branky daly při hře Třince bez gólmana.

Šéf rozhodčích rozeslal email, nastavily se meze při hře v brankovišti
Po utkání se v mix zóně probírala změna trendu v posuzování zákroků. Oba kluby obdržely po druhém duelu finále od šéfa rozhodčích Vladimíra Pešiny email, že budou sudí více trestat důraznou hru v brankovišti, se kterou Pardubice vyrukovaly po úvodní prohře.

„Samozřejmě to k hokeji v play off patří, má to tam být. Ale zase se má někde namalovat někde čára, aby to dávalo smysl. Nám nějaké rozhodnutí od rozhodčích přišlo. Bavili jsme se o tom, domluvili jsme, jak se s tím vypořádáme a podle toho hrajeme,“ uvedl třinecký obránce Adam Polášek.

Doplnil, že rozhodčí se řídí pokyny, jaké avizovali. „To, co řekli, tak dodržují. My o tom víme a dáváme si na to pozor. Pardubice to párkrát zkusily na rozhodčí, jestli by to pustili a oni ne,“ upřesnil.

David Cienciala doplnil, že na hru týmu nemá změna vliv. „Chovám se pořád stejně. Nechodím do gólmanů a nedělám tyhle hovadiny. Trenéři říkali, že ten metr mají nějaký od disciplinárky, že je daný. Že krosčeky a tyhle věci, co dělali Pardubičtí v druhém zápase, budou trestat. Pro nás se nic nemění, hrajeme pořád stejně,“ podotkl Cienciala.

Pardubický trenér Marek Zadina se ohradil. „Teď jsou nastavené meze, které play off vůbec neodpovídají. Podívejte se na NHL, jak ti hráči po sobě jdou, jak hrají v brankovišti, kde hrají play off hokej. Skončí série a chovají se k sobě korektně, to mě hrozně baví a mám to rád,“ vysvětlil Zadina.

Série pokračuje ve středu v Pardubicích.

Třinec – Pardubice 2:6 (1:1, 0:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 6. Cienciala (Hudáček), 43. Voženílek (Nestrašil, Smith) – 8. Radil (Hyka, Kaut), 34. Kaut (Radil, Košťálek), 36. Vondráček (Poulíček), 59. A. Musil (Paulovič, D. Musil), 59. Poulíček (Sedlák), 60. Kaut (Zohorna, Paulovič). Rozhodčí: Jeřábek, Stano – Lhotský, Zíka. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:2. Diváci: 5400 (vyprodáno). Stav série: 2:2.
Třinec: Kacetl – Adámek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Polášek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, Dravecký – Nestrašil, Helewka, Voženílek – Hudáček, Cienciala, Daňo – Kurovský, Vrána, Roman – Růžička. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu