Oceláři opět vyřadili Spartu a postoupili do semifinále

Třinečtí hokejisté porazili Spartu 5:1, vyhráli sérii 4:2 a postoupili do semifinále. Hlavním hrdinou poslední výhry byl Marcinko, který vstřelil dva góly a na jeden přihrál. V dalším kole se Oceláři střetnou s Pardubicemi. Série začíná v neděli.

Martin Růžička vstřelil v Hradci Králové první dva góly zápasu. Ilustrační foto: Petr Rubal

„Sparta byla adept na titul, vyhlašovala to a šla si za tím. Hrála výborně, dost částí v zápasech nás přehrávala. Stálo při nás i štěstí, ale to potřebujeme. Jsem rád, že jsme porazili takhle těžký tým,“ uvedl Ondřej Kacetl, který začal sérii na střídačce a v brance nahradil Marka Mazance od druhého zápasu. Chytal s úspěšností 95,88 procenta a pustil jen sedm gólů v pěti utkání.

„Sparta byla adept na titul, vyhlašovala to a šla si za tím. Hrála výborně, dost částí v zápasech nás přehrávala. Stálo při nás i štěstí, ale to potřebujeme. Jsem rád, že jsme porazili takhle těžký tým,“Ondřej Kacetl

Souhlasil, že Třinec přepnul do klasického play off módu, který mu vynesl tři tituly v řadě. „Zdobila nás organizace hry, obětavost, výborná defenziva. Věděli jsme, jak hrát, všichni jsme šli za tím, co funguje. Plnili jsme si pokyny a kluci to zvládli dozadu fantasticky. Věděli, kdy mají zjednodušit hru, povyhazovat to, neslo nám to ovoce. Byli jsme také efektivní v koncovce a pomohli jsme si i přesilovkou,“ zhodnotil Kacetl sérii a důvody postupu.

Marcinko se vrátil na šestý zápas po odpykání trestu a sliboval, že odčiní svůj předchozí prohřešek. Už v osmé minutě vybojoval puk pro Draveckého, který otevřel skóre. Na začátku druhé třetiny Marcinko doklepl po souhře s Růžičkou kotouč v přesilové hře do prázdné branky. Z úniku zvýšil v 48. minutě Hudáček s úžasným zakončením s hokejkou mezi nohama. Vzápětí snížil Kempný, ale Oceláře brzy uklidnil v početní převaze z dorážky Marcinko. Výhru zpečetil Růžička při hře Sparty bez gólmana.

„Byla to náročná série. Je třeba dát respekt taky Spartě, nedala nám nic zadarmo, museli jsme si to zasloužit. Tak to v play off bývá. Rozhodla naše bojovnost a že jsme více chtěli,“ radoval se Marcinko a doplnil, čím z jeho pohledu Pražany přehráli. „Chtěli jsme hrát hlavně silnou defenzívu. Věděli jsme, že šance přijdou a že máme velikou příležitost je proměňovat, protože si věříme. Pramenilo to z toho, že jsme hráli jednoduše u nás v pásmu,“ upřesnil.

Třinec stejně jako loni ve finále porazil Spartu 4:2 na zápasy. „Rozhodla naše nemohoucnost dávat góly,“ řekl Michal Řepík, který byl v základní čáti nejlepším střelcem Sparty. Proti Třinci se ale neprosadil. „Je to strašné zklamání. Budu to skousávat ještě hrozně dlouho. Respekt Třinci, věděli jsme, proti komu hrajeme. Mají tři tituly v řadě, věděli jsme, že to bude těžké. Nám nevyšel první měsíc a půl, pak jsme se chytili a věřili jsme si, že tohle je ten rok, kdy je můžeme porazit,“ doplnil.

Sparta vedla v sérii 1:0 a 2:1, ale ve čtvrtém až šestém souboji skórovala jen dvakrát ze 106 střel. „Poslední tři zápasy byly podobné. Tlačili jsme, ale nedali jsme žádné góly, a proto jsme prohráli utkání i sérii. Nebyli jsme produktivní,“ přiznal Hořava. „Šli jsme do toho s tím, že jsme ofenzivnější mužstvo, měli jsme více ze hry i střel na branku, ale nenašli jsme cestu ke gólům,“ mrzelo jej.

V semifinále se Třinec střetne s Pardubicemi, které vyhrály základní část. Série začne na východě Čech v neděli.

Třinec – Sparta Praha 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 8. Dravecký (Marcinko), 24. Marcinko (Růžička), 48. Hudáček (Marinčin, Kacetl), 51. Marcinko (Růžička, Jeřábek), 58. Růžička – 49. Kempný (Buchtele). Rozhodčí: Jeřábek, Šindel – Axman, Ondráček. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Diváci: 5400 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.
Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kaňák, Jeřábek, Adámek, Doudera – Růžička, Voženílek, Daňo – Kurovský, Vrána, Nestrašil – Dravecký, Marcinko, Hudáček – Hrňa, Roman, Chmielewski. Trenéři: Moták a Orságh.

Další zprávy z regionu