Oceláři postoupili do semifinále, drama rozsekl v závěru Roman

Třinečtí hokejisté porazili v rozhodujícím čtvrtfinálovém utkání České Budějovice 2:0. První gól dal v 50. minutě Roman a postup zpečetil Čacho při hře soupeře bez brankáře. Mazanec zastavil deset střel a připsal si třetí nulu v sérii.

Miloš Roman právě střílí do prázdné branky klíčový gól zápasu. Foto: Lukáš Filipec

„Říkal jsem ráno hráčům, že potřebujeme 21 lidí na ledě a že je jedno, kdo ten gól dá,“ prozradil třinecký trenér Zdeněk Moták. „A opravdu góly vstřelili hráči, kteří je obecně moc nedávají. Ale důležité také je, že hráči první a druhé útočné pětky, kteří jsou od toho, aby góly dávali, tak vzali i jinou roli. Roli poctivého a zodpovědného výkonu,“ rozplýval se.

„Říkal jsem ráno hráčům, že potřebujeme 21 lidí na ledě a že je jedno, kdo ten gól dá. A opravdu góly vstřelili hráči, kteří je obecně moc nedávají.“Zdeněk Moták

Domácí trenéři učinili po poslední porážce několik změn. Do brankoviště se vrátil Mazanec, do elitní řady se posunul Daňo, nejlepší střelec minulé sezony, a poprvé zasáhl do série Kurovský, který ve třetím útoku nahradil Helewku.

„Říkal jsem si, že hlavně nesmím udělat chybu. Nechtěl jsem to být já, kdo to pokazí. Věřil jsem, že nějaký gól ufackujeme, a snažil jsem se nic nepustit,“ uvedl Mazanec. Po postupu cítil velkou úlevu. „Bylo to o chlup. Nervy jsem měl do poslední chvíle, ale nakonec jsme to uválčili,“ oddechl si.

Třinec sérii výborně začal. Po dvou shodných domácích výhrách 2:0 získal na jihu Čech třetí bod a vedl v sérii 3:0. České Budějovice se ale nevzdaly a sérii vyrovnaly.

„Ve třetím zápase jsme začali hrát trošku jiný hokej, nebo spíš Budějovice,“ zamýšlel se Mazanec. „Za stavu 3:0 jsme to chtěli co nejrychleji ukončit a trochu jsme polevili v té naší trpělivosti a houževnatosti, kterou obvykle máme. Budějovice nás měly přečtené, zavíraly nás, vracely nám puk, a z čeho nám ujely, to nám tam vždycky spadlo,“ vysvětlil.

Rozhodující zápas byl opatrný, ani jeden tým se nedostával do přečíslení. Třinečtí byli ale aktivnější. Od třetí třetiny stupňovali tlak, šance přibývaly a v 50. minutě se dočkali: Polášek vystřelil od modré čáry a puk se po teči Kurovského odrazil před Romana, na kterého zívala prázdná branka.

„Od začátku jsme se tlačili do branky a aktivita nám přinesla i ten gól. Hlavní bylo zůstat trpělivý, nezbláznit se jen dopředu, ale pohlídat si to i vzadu. Počkali jsme si na tu správnou chvíli a dotáhli sérii do konce,“ řekl Roman.

Českobudějovický obránce Milan Doudera, který s Oceláři získal předchozí čtyři tituly, řekl, že šlo o typický gól v play off. „V takových zápasech to tak bývá, že se to někomu odrazí od brusle, od kalhot. Takový gól často rozhoduje a zase se to potvrdilo. Pak už si to Třinec zkušeně pohlídal, vlastně jsme se ani do šance nedostali,“ řekl Doudera. Hostující trenér Ladislav Čihák doplnil, že Třinec byl o gól lepší.

V semifinále se Oceláři utkají se Spartou, kterou v posledních dvou sezonách přetlačili. Před dvěma lety v boji o titul, minulý rok ve čtvrtfinále. Série začíná v úterý v Praze.

Třinec – České Budějovice 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 50. M. Roman (Kurovský, Polášek), 60. Čacho. Rozhodčí: Hradil, Hribik – Špůr, Thuma. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 5400 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:3.
Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, Polášek – Růžička, Voženílek, Daňo – Hudáček, Cienciala, Nestrašil – Kurovský, Vrána, Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu