Oceláři si vypracovali v galapředstavení mečbol

Třinečtí hokejisté porazili v divoké přestřelce Spartu Praha 7:3 a v sérii vedou 3:2 na zápasy. K výhře přispěl třemi body Martin Růžička, po dvou gólech vstřelili Marko Daňo a Ondřej Kovařčík. Oceláři můžou sérii ukončit ve čtvrtek.

Petr Vrána nastoupil v extralize poprvé od dubnového finále se Spartou. Ilustrační foto: Petr Rubal.

„Chtěli jsme hrát jinak než doposud, možná Spartu nějak překvapit. V první třetině jsme trochu ztratili momentum, dostali jsme dva smolné góly. Od druhé třetiny to z naší strany bylo super a měli jsme zápas víceméně pod kontrolou,“ uvedl Ondřej Kovařčík. Připustil, že bylo záměrem hrát útočněji. „Dá se to tak říci. Chtěli jsme převzít iniciativu a nehrát jen vzadu a čekat.“

„Kostra se hodně změní v následující sezoně, je to taková poslední šance být pohromadě a tým to taky vnímá. Přijdou jiní trenéři, změní se tady určitě spoustu věcí. Tihle kluci spolu zažili spoustu bitev a věřím, že je to posílilo a budou to chtít ve zbytku série prodat.“Václav Varaďa

Třinečtí trenéři udělali jednu zásadní změnu v sestavě, protočili centry Vránu s Marcinkem. „Martinovi Růžičkovi to tam nepadalo delší dobu po návratu k Petrovi (Vránovi). Malinko se nám to zadrhlo v útoku, Tomáš (Marcinko) s ním má už historii, hráli spolu několik sezon, kdy dali spoustu gólů. Musím říct, že to oba útoky, které nám až tak nefungovaly, oživilo,“ vysvětlil třinecký trenér Václav Varaďa.

Růžička připravil chytrými pasy oba góly Daňovi, který otevřel skóre a ve 12. minutě vyrovnal na 2:2. Mezitím Sparta rychle otočila i díky kurióznímu gólu, který vstřelil Němeček od vlastní branky. Puk ve středním pásmu změnil po teči směr a lapačka Kacetla máchla překvapivě do prázdna. „Stane se. Káca nás držel celou sezonu i play off, takže mu nemáme co zazlívat. Takové góly padají. Jako mužstvo jsme se ale semkli,“ komentoval situaci Daňo.

Třinec ve 23. minutě během 33 sekund odskočil na 4:2 trefami Kovařčíka s Marinčinem a vyhnali na střídačku Hudáčka. O chvíli později jej napodobil i Kacetl, který nestačil na teč Šmerhy. Ještě ve druhé třetině ale zvýšili v přesilové hře Hrňa a se štěstím od výstroje Růžička, do které ho trefil Zbořil . Skóre uzavřel ve třetí třetině z dorážky Kovařčík.

„Dneska jsme si zasloužili vyhrát. Určitě to byl náš nejlepší zápas v sérii. Šedesát minut jsme pracovali a byli jsme za to odměněni. Dali jsme spoustu gólů, pomohli si tím. I přestože jsme možná lacině inkasovali, tak si myslím, že celkově byl náš výkon velmi dobrý a vážíme si, že máme třetí bod v sérii. Jedeme do Prahy a věřím, že to tam ukončíme,“ těšilo Varaďu.

V samostatné české extralize doposud všech pět týmů, které vyhrály za stavu 2:2 pátý zápas, se nakonec radovalo z titulu.

„Věděli jsme, že je tento zápas důležitý a nakonec byl z naší strany výborný, na takový jsme čekali celou sérii. Neměli jsme dobré úvody, ale teď nám to fungovalo hned od začátku a hráli jsme jako mužstvo šedesát minut. Věřím, že v Praze se toto pravidlo potvrdí a pocestujeme domů s pohárem. Pokud budeme hrát tak, jako dnes, tak to zvládneme,“ je optimistou i Daňo.

Šesté finále se hraje v Praze v 19.00 a Oceláři můžou zkompletovat zlatý hattrick. „Kostra se hodně změní v následující sezoně, je to taková poslední šance být pohromadě a tým to taky vnímá. Přijdou jiní trenéři, změní se tady určitě spoustu věcí. Tihle kluci spolu zažili spoustu bitev a věřím, že je to posílilo a budou to chtít ve zbytku série prodat.“

Třinec – Sparta Praha 7:3 (2:2, 4:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Daňo (Růžička), 12. Daňo (Růžička), 23. O. Kovařčík (M. Kovařčík, Nestrašil), 23. Marinčin (Dravecký, Hrehorčák), 27. Hrňa (Marinčin), 38. Růžička (Zbořil), 48. O. Kovařčík (Nestrašil) – 8. Němeček, 10. Dvořáček (Němeček, Matuškin), 26. Šmerha (Moravčík). Rozhodčí: Pešina, Šír – Hynek, Špůr. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 5400 (vyprodáno). Stav série: 3:2.
Třinec: Kacetl (26. Mazanec) – Marinčin, Doudera, Kundrátek, Musil, Zahradníček, Zbořil – Růžička, Marcinko, Daňo – Svačina, Vrána, Chmielewski – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil – Dravecký, Roman, Hrehorčák – Hrňa. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Další zprávy z regionu