Oceláři si vyšlápli na lídra, Mazanec udržel v Pardubicích nulu

Třinečtí hokejisté vyhráli na ledě vedoucích Pardubic 3:0. Úvodní gól vstřelil ve 12. minutě Hrňa, který skóroval poprvé v sezoně. V závěru zpečetili vítězství Růžička a Doudera při hře soupeře bez gólmana. Mazanec chytil 28 střel.

Marek Mazanec chytá v reprezentační formě. Patří k třem nejlepším gólmanům v úspěšnosti zásahů (93,6) a průměru inkasovaných branek (1,65). Ilustrační foto: Petr Rubal

„Bylo to ale strašně náročné,“ podotkl Mazanec, který si připsal třetí nulu sezony. „Snad každé čtyři minuty jsem měl zákrok, při kterém to viselo na vlásku. Pardubice hrají tak, že se s pukem moc nemažou. Hodí ho na branku, kde tečují a dorážejí. Úplně klidně může spadnout za záda i gól po střele, která letí dva metry vedle,“ doplnil.

„Body jsme uloupili.“Marek Mazanec

Hrňa otevřel skóre z dorážky střely Oskara Haase, který bodoval v extralize úplně poprvé. „Naštěstí jsem si před utkáním prodloužil hokejku asi o dva centimetry, tak jsem na puk dosáhl a propíchl ho,“ oddechl si Hrňa po svém prvním gólu sezony. „Člověk na to nechce myslet, aby ho to nesvazovalo, ale i tak mu ruce s přibývajícími zápasy stejně tvrdnou. Jsem rád, že jsem to prolomil a doufám, že mi to bude padat,“ přál si.

Na Hrňu navázal Růžička, který se dělí s Dominikem Lakatošem o první místo v produktivitě soutěže (oba mají bilanci 13+17). O půl minuty později se prosadil první trefou sezony i Doudera. Oba třinečtí hráči trefili odkrytou branku střelou přes celé hřiště. „Od nás to bylo velmi ubojované. Řeknu upřímně, že to byla loupež. Body jsme uloupili, ukázali charakter a blokovali střely. Byla tam i patřičná dávka štěstí,“ řekl Mazanec.

Třinecký trenér Zdeněk Moták podotkl, že podali výborný týmový výkon. „Bojovali jsme s patřičným nasazením a hráli dobře do defenzívy. Důležité bylo, že jsme vstřelili úvodní branku, tím jsme se uklidnili a pracovali tak, jak bychom si představovali i do dalších zápasů. Smekám klobouk před týmem.“

Kouč si také považoval, že odolali tlaku druhého nejlepšího útoku soutěže. „Podstatné bylo, že jsme ve třetí třetině, kdy si domácí vytvořili tlak, byli silní v našem obranném pásmu. Zblokovali jsme hodně střel, nedovolili jsme domácím skórovat. Je to důležité vítězství před pauzou. Teď se nám bude lépe pracovat, protože pracovat potřebujeme,“ dodal.

Hokejová extraliga má nyní reprezentační přestávku, během které budou třinečtí trenéři postrádat pětici hráčů – do českého národního týmu byl poprvé v kariéře povolán Daniel Voženílek. Ve slovenské nominaci se objevila jména čtyř Ocelářů – Martina Marinčina, Marka Daňa, Miloše Romana a Patrika Hrehorčáka.

Pardubice – Třinec 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávka: 12. Hrňa (Haas), 58. Růžička, 59. Doudera. Rozhodčí: A. Jeřábek, Pražák – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 9053.
Třinec: Mazanec – Jeřábek, Čukste, Marinčin, Havránek, Zahradníček, Doudera – Růžička, Marcinko, Daňo – Kurovský, Voženílek, Svačina – Hrehorčák, Roman, Chmielewski – Hrňa, Haas, Lyszczarczyk. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu