Oceláři vyhráli v Pardubicích a mají mečbol

Třinečtí hokejisté zvítězili v Pardubicích 4:2, v sérii vedou 3:2 a potřebují už jen jednu výhru, aby postoupili popáté v řadě do finále. Ocelářům zařídil mečbol Růžička, který dvěma trefami během 96 sekund upravil skóre z 1:1 na 3:1.

Třinečtí hokejisté rozhodli o výhře ve druhé třetině, v níž otočili z 0:1 na 3:1. Ilustrační foto: Petr Rubal

„V první třetině jsme přečkali drtivý tlak domácích bez obdržené branky. Stěžejní pro nás byla druhá třetina, kterou jsme vyhráli. Na jejím konci jsme sice inkasovali zneklidňující gól (na 2:3), ale důležité bylo, že nás nevyvedl z míry a ve třetí třetině jsme udrželi vedení až do konce,“ uvedl třinecký trenér Zdeněk Moták. „Jsme rádi, že jsme vyhráli, ale prakticky jsme ještě nic nevyhráli. Série není u konce,“ podotkl Růžička.

„Jsme rádi, že jsme vyhráli, ale prakticky jsme ještě nic nevyhráli. Série není u konce.“Martin Růžička

Pardubice skórovaly ve 21. minutě dorážkou Zohorny, ale Oceláři ještě ve druhé třetině otočili. Střelou od modré čáry vyrovnal Čukste, který nastoupil k prvnímu zápasu v českém play off. Poté úřadoval Růžička. Nejdříve se prosadil skrytou střelou z levého kruhu přes čtyři hráče a na 3:1 zvýšil v přesilové hře. Ke gólu mu také pomohlo, že hráli Oceláři proti třem, protože domácí Sedlák zlomil hokejku a odjel na střídačku pro náhradní.

„Všimli jsme si toho a snažili se to využít. Věděli jsme, že jsou minus další hráč. Šli jsme hned do střely a naštěstí to tam spadlo,“ řekl Růžička ke své střele z levé strany. Dal tak v play off gól číslo 59 a vyrovnal se tím Ondřeji Kratěnovi v čele tabulky střelců vyřazovací části v české samostatné extralize. Tři góly mu chybí na Viktora Ujčíka, jenž se prosazoval i v bývalé federální lize.

„Jestli ho předstihnu ještě v této sezoně? Jéžíšmarjá… Tohle je samozřejmě příjemné, ale v tuhle chvíli to neřešíme. V klubu nám jde o to, abychom byli úspěšní hlavně jako tým. Jednou to padne mně, příště někomu jinému. Je skvělé, že to nestojí na jednom hráči,“ podotkl Růžička, který je s osmi góly a 15 body nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem letošního play off.

Pardubice snížily na 2:3 jednu sekundu před koncem druhé třetiny náhodným způsobem. Mandát trefil v přesilové hře střelou z pravého kruhu do nohy Adama Musila, od nějž se puk odrazil za Kacetla. Ve třetí třetině se prosadil už jen Kurovský, který při risku domácích bez gólmana zpečetil výhru.

„Měli jsme dobrý nástup. Dali jsme gól, vedli a nebyl to z naší strany vůbec špatný výkon. Bohužel jsme si pak nepohlídali situace, po kterých jsme dostali na 1:1 a 2:1. Před třetím inkasovaným gólem trošku smůla, zlomená hokejka a hráč střídal. Možná mohl ještě zůstat na ledě, protože střídačka byla daleko. Třinec odskočil a poté jsme to měli těžké. Dali jsme kontaktní gól, ve třetí třetině jsme se tlačili, ale k vyrovnání jsme to nedotlačili. Škoda druhé třetiny,“ zhodnotil zápas domácí kouč Radim Rulík.

Šestý duel se hraje ve středu od 17 hodin v Třinci.

Pardubice – Třinec 2:4 (0:0, 2:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 21. Zohorna (Kousal), 40. A. Musil (Mandát) – 25. Čukste (Marcinko, Jeřábek), 33. Růžička (Chmielewski), 34. Růžička (Jeřábek), 59. Kurovský (Nestrašil). Rozhodčí: Kika, Šindel – J. Svoboda, Hynek. Vyloučení: 3:4, navíc T. Zohorna – Nestrašil oba 5 min. Využití: 1:1. Diváci: 10.194 (vyprodáno). Stav série: 2:3.
Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kaňák, Jeřábek, Adámek, Doudera, Čukste – Kurovský, Roman, Nestrašil – Růžička, Marcinko, Chmielewski – Dravecký, Voženílek, Hudáček – Hrňa, Vrána, Svačina. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu