Oceláři vyřadili dalšího favorita a jsou popáté v řadě ve finále

Třinečtí hokejisté zvítězili v rozhodujícím utkání na ledě Pardubic 2:1 a postoupili popáté v řadě do finále. Oceláři prohrávali, skóre otočili Hrňa a Čukste. V závěru kryl Kacetl trestné střílení. Finálový soupeř vzejde ze série Vítkovice – Hradec Králové.

Bezprostřední radost Ocelářů po postupu do finále. Foto: Lukáš Filipec

„Ve třetí třetině jsme se po komerční přestávce bránili drtivému tlaku domácích, který vyvrcholil nájezdem. Jsem šťastný a veselý, že jsme uspěli. Série byla výborná, byla to skvělá propagace hokeje,“ rozplýval se třinecký trenér Zdeněk Moták.

„To jádro nepřipustí nikoho, aby ostatní situaci podcenili nebo udělali něco hůř než to má být. Vlado Dravec (Dravecký) po zápase za námi přijel a řekl, že nic nekončí a že jedeme dál,“Zdeněk Moták

Souhlasil, že týmu pomáhají zkušenosti z velkých zápasů z předchozích let. „Zkušenost je k nezaplacení. Nejen ve sportu, ale i v normálním životě. Násobená bojovností, obětavostí, zodpovědností. To jádro nepřipustí nikoho, aby ostatní situaci podcenili nebo udělali něco hůř než to má být. Vlado Dravec (Dravecký) po zápase za námi přijel a řekl, že nic nekončí a že jedeme dál,“ vysvětlil.

Třinec prohrával od deváté minuty střelou Čerešňáka od modré čáry. Ještě v úvodní třetině vyrovnal pohotovou ranou Hrňa a rozhodl Čukste v čase 33:12 švihem z levého kruhu přes clonícího obránce. Pardubice trefily ve zbytku zápasu dvakrát tyčku a tři sekundy před koncem zneškodnil Kacetl trestné střílení Hykovi.

„Postoupili jsme do finále přes favorizovaný tým, který vyhlašoval útok na titul. Tým na to měl, byli suverénní a dokazovali to v základní části, kterou vyhráli zaslouženě. Jsme strašně rádi, že jsme je jako tým porazili a postoupili dál,“ uvedl Kacetl, který v závěru při zákroku posunul branku. Podle rozhodčích úmyslně, a proto nařídili trestné střílení.

„Neudělal jsem to schválně. Ani jsem neměl tušení, že jsem do tyčky najel. Že by se posunula. Neudělal jsem žádný velký odraz. Trošku mě to naštvalo, protože jsem (rozhodčí) upozorňoval, že branka moc nedržela. Bohužel to rozhodčí pískli a asi to tak mělo být. A dopadlo to v náš prospěch,“ pokračoval Kacetl. „A jestli je to teď sladší? Když to tak nakonec vezmu, tak je to hezké. Nebudu lhát. Byl bych ale radši, kdyby čas doběhl a nic se nestalo,“ podotkl.

Pardubice vyhrály třetí třetinu 15:3 na střely. „Strašná škoda, že to, co jsme ze sebe dokázali vymáčknout ve třetí třetině, jsme alespoň z 95 nebo 98 procent nedokázali v prvních dvou třetinách,“ litoval kouč domácích Radim Rulík. „Úplně nám nešly nohy, možná tíha okamžiku. Představovali jsme si, že to z naší strany bude dravější, živější, odvážnější. Ale bohužel. Vedli jsme, ale nechali jsme si dát dva góly. Zejména druhý byl přitom z kategorie, že se mu dalo předejít.“

Pro Oceláře měl ale slova chvály. „Třinec byl skvělý, hrálo se ve skvělých atmosférách a zápasy byly vyrovnané. Furt se to tahalo a závěr lépe zvládl Třinec, kterému gratuluji k postupu. Musíme to přijmout. Oba týmy byly silné a rozhodovaly drobnosti a maličkosti. Třinec využil svých zkušeností. Klíč byl i v domácích zápasech, poslední tři jsme prohráli,“ vysvětlil Rulík.

Finálová série začne v úterý. Třinec začne venku, buď ve Vítkovicích nebo v Hradci Králové. Druhé semifinále také vyvrcholí sedmým duelem.

„My si dáme minimálně den odpočinek od hokeje a pak se začneme připravovat. Asi se na zápas podívám, ale s kým se utkáme, je jedno. Jestli chcete titul, musíte porazit každého. A je jedno, zda je na druhém konci republiky nebo vedle nás,“ řekl Kacetl. Moták souhlasil. „Je to úplně jedno. Každý z těch týmů je něčím výjimečný, proto prošli do semifinále play off.“

Pardubice – Třinec 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Čerešňák (Mandát, Rákos) – 12. Hrňa (Voženílek, Svačina), 34. Čukste (Kurovský, Marcinko). Rozhodčí: A. Jeřábek, Pražák – Hynek, Rampír. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 10.194 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.
Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Čukste, Jeřábek, Adámek, Doudera – Kurovský, Roman, Dravecký – Růžička, Marcinko, Chmielewski – Daňo, Hudáček, Nestrašil – Hrňa, Voženílek, Svačina. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu