Oceláři začali finále vítězně, rozhodl dvěma góly Voženílek

Třinečtí hokejisté odstartovali finále výhrou 4:2 v Hradci Králové. Oceláři ztratili ve třetí třetině dvoubrankový náskok, ale vedení týmu vrátil Voženílek svou druhou trefou v zápase. Kouči Motákovi vyšla za stavu 3:2 i trenérská výzva.

Daniel Voženílek vstřelil v prvním finálovém utkání dvě branky včetně vítězné na 3:2 ve 49. minutě. Ilustrační foto: Petr Rubal

„Váhal jsem, protože v momentě střely už před brankářem (Kacetlem) nikdo z domácích nebyl. Zákrok na něj přišel dříve. Viděl to ale náš videokouč a hlásil, ať bereme challenge,“ vysvětlil Zdeně Moták, jak probíhalo rozhodnutí o trenérské výzvě. „Určitě to byl zlomový okamžik, pakliže by to byl gól na 3:3 a šli bychom do oslabení. Bylo by to těžké,“ doplnil.

„Určitě to byl zlomový okamžik, pakliže by to byl gól na 3:3 a šli bychom do oslabení. Bylo by to těžké,“Zdeněk Moták k úspěšné trenérské výzvě

Voženílek si byl jistý, že gól nebude platit. „Věděli jsme, že někdo zajel do Káci, že se něco stalo. Ležel na ledě a nezvedal se z něj. Ani jsem nebyl moc nervózní. Máme dva videotrenéry, kteří mají k dispozici hodně záběrů. A když nám hned hlásili, že bylo nedovolené bránění brankáři, byl jsem přesvědčený, že nám trenérská výzva vyjde. Pokaždé v sezoně nám to vyšlo, teď taky,“ těšilo Voženílka.

Třinec ještě v první třetině přežil čtyřminutové oslabení za vysokou hůl Marinčina a Kacetl kryl i sólový únik Okuliara. Skóre otevřel až Kurovský, který pláchl domácí obraně a prosadil se střelou mezi betony. Na začátku třetí třetiny zapomněl Hradec před brankou na Voženílka, který ukázal rychlé ruce a zvýšil. Domácí ale během necelých tří minut vyrovnali. Klímova střela i s tečí Draveckého prošla Kacetlovi mezi betony a další tečí uspěl Smoleňák.

„Co se s námi stalo? Dobrá otázka. Rozhodně si k tomu budeme muset něco říct, protože tohle by se stávat nemělo,“ řekl Voženílek. I přes rychlé góly prý byli Oceláři na střídačce klidní. „Vždycky jsme klidní, protože máme víru ve své schopnosti,“ podotkl.

Voženílek upravil ve 49. minutě na 3:2 gólem z přečíslení dva na jednoho, ve kterém po pasu Daňa zakončoval do prázdné. Domácí ještě jednou vyrovnali Perretem. Jeho gólu ale předcházel o pár sekund dříve zákrok Jergla, který povalil Kacetla na led a kopl jej i do rozkroku. Třinecký gólman po chvilce vstal a snažil se proti střele zasáhnout, ale postrádal i hokejku, o kterou přišel po střetu s Jerglem. Výhru zpečetil do prázdné branky Dravecký.

„Myslím si, že jsme podali velmi dobrý, slušný výkon. Bohužel šance, které jsme na začátku měli, včetně přesilovky, jsme nevyužili a z první větší chyby nás hned Třinec potrestal. Šel do vedení a poté trošku zatáhl hru, hrál výborně do defenzivy a dlouho jsme se nemohli prosadit,“ řekl trenér Hradce Králové Tomáš Martinec v úvodu hodnocení zápasu.

„Na začátku třetí třetiny jsme udělali další zbytečnou chybu a byla z toho dvoubranková ztráta. Od té doby si myslím, že jsme zlepšili pohyb, našli potřebnou energii a podařilo se nám srovnat. Pak ale přišel znovu laciný gól, zbytečná chyba a Třinec vítězství ubránil,“ doplnil kouč.

Série pokračuje ve středu v Hradci Králové opět od 17 hodin.

Hradec Králové – Třinec 2:4 (0:0, 0:1, 2:3)
Branky a nahrávky: 42. Klíma (Okuliar), 44. Smoleňák (Pilař) – 30. Kurovský (Roman, Adámek), 41. Voženílek (Daňo), 49. Voženílek (Daňo), 60. Dravecký (Nestrašil). Rozhodčí: A. Jeřábek, Ondráček – Hynek, Šimánek. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 6890 (vyprodáno).
Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Čukste, Jeřábek, Adámek, Doudera – Růžička, Marcinko, Chmielewski – Kurovský, Roman, Dravecký – Daňo, Voženílek, Nestrašil – Hrňa, Vrána, Svačina. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu