Oceláři završili v maratonu historický obrat a jsou ve finále

Třinečtí hokejisté zvítězili v rozhodujícím utkání na ledě Sparty 3:2 gólem ve čtvrtém prodloužení a postoupili do finále. Oceláři jsou prvním týmem české extraligy, který otočil sérii z 0:3 na zápasy. Historický obrat završil Roman.

Miloš Roman právě střílí gól, kterým spustil hokejovou extázi v táboře třineckého týmu a fanoušků. Foto: Lukáš Filipec

„Sparta podala excelentní výkon, ale mám to potěšení, že s mým realizačním týmem trénujeme mimořádné mužstvo,“ uvedl třinecký trenér Zdeněk Moták po šestém postupu Ocelářů do finále za sebou. V play off vyhráli už patnáctou sérii v řadě.

„Sparta podala excelentní výkon, ale mám to potěšení, že s mým realizačním týmem trénujeme mimořádné mužstvo.“Zdeněk Moták

Oba týmy v podstatě odehrály více než dvě utkání. „Zápas byl vyrovnaný, hodně kvalitní. I čtvrtá dvacetiminutovka byla výborná, co se pohybu týče. Pak hráčům samozřejmě lehce docházely síly, ale pořád to byl takticky vedený boj. Z únavy krystalizovaly nějaké drobné chyby, obě mužstva měla v prodloužení šance. Hráčům jsem zdůrazňoval, ať pracuje hlava, ať jsou v pohybu a dobrých pozicích,“ prozradil Moták.

Oceláři se mohli opět spolehnout na Ondřeje Kacetla, který chytil 55 střel. Po druhém nejdelší zápase v historii play off české extraligy přikývl, že je šíleně vyždímaný.

„Snažil jsem jet puk po puku. Vypnul jsem jen v pauzách, vydýchal jsem se. Jinak jsem se koncentroval na každý puk, protože mohlo rozhodnout jakékoli nahození,“ uvedl Kacetl. „Smekám před všemi, co jsme jej odehráli v tom horku a s nervy, že může rozhodnout cokoli. Jsem na celý tým hrdý, že jsme to ubojovali, otočili a že píšeme znova historii,“ pokračoval.

Oceláři prohrávali po dvou gólech obránce Krejčíka 0:1 a 1:2. Vyrovnali v přesilových hrách po chytrých přihrávkách Hudáčka, po jehož pasech zakončovali do prázdné branky Helewka a při hře bez brankáře Daňo. Třinečtí si vynutili prodloužení ve druhém utkání za sebou při závěrečném risku bez gólmana. Nerozhodilo je ani, že rozhodčí neuznali ve 43. minutě gól Ciencialy na 2:2 kvůli hře Daňa vysokou holí. Situaci po trenérské výzvě Sparty dlouho zkoumali.

Nerozhodný stav platil až do 122. minuty, ve které vybojoval Kurovský puk pro Adámka, po jehož přihrávce vstřelil Roman gól do prázdné branky. Slovenský reprezentant rozhodl sedmé utkání i v minulé sérii proti Českým Budějovicím.

„Jsem rád, že mi to padlo, ale všichni kluci ukázali srdce a obrovský charakter. Nikdo nic nevypustil a věřili jsme, že se to může podařit,“ řekl Roman. Popsal, že měl po vítězné trefě v hlavě prázdno. „Jen jsem se radoval se spoluhráči a fanoušky,“ pousmál se.

Oceláři prohrávali v sérii 0:3, přičemž dva zápasy ztratili v prodloužení. Ve čtvrtém i pátém utkání je nasměrovala k výhře úvodní třetina, po které vedli 2:0. Kritickou chvíli ustáli v šestém duelu, kdy Voženílek vyrovnal dvě desetiny před koncem zápasu. I v rozhodujícím duelu Třinec odvrátil vyřazení gólem v poslední minutě základní hrací doby a v prodloužení strhl vítězství na svou stranu.

„Jsme obrovsky zklamaní. Zase jsme byli blízko, abychom sérii uzavřeli. Postup nám proklouzl mezi prsty. Udělali jsme ale chybu v prodloužení a vyplaval nám volný hráč,“ pronesl po utkání kapitán Sparty Michal Řepík, který tým oslabil v sérii seknutím Patrika Hrehorčáka. Kvůli suspendaci scházel v zápasech číslo 5 a 6. „Mají výborný tým. I když jsme vedli 3:0, tak zápasy byly těsné. Ani můj faul tomu taky nepomohl,“ doplnil.

Oceláři se ve finále střetnou s Pardubicemi. Série začíná v úterý 16. dubna.

Sparta Praha – Třinec 2:3 po čtvrtém prodloužení (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Krejčík (Chlapík, Vitouch), 21. Krejčík (Kousal, Hrabík) – 12. Helewka (Hudáček, Cienciala), 60. Daňo (Hudáček, Marinčin), 122. Roman (Adámek, Kurovský). Rozhodčí: Hribik, J. Ondráček I – J. Ondráček II, Hynek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 16.780. Konečný stav série: 3:4.
Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, Nestrašil – Hudáček, Cienciala, Daňo – Růžička, Helewka, Voženílek – Dravecký, Vrána, Roman – Kurovský. Trenéři: Moták Országh.

Další zprávy z regionu