Oceláři získali dva kanadské útočníky, skončil Galvinš

K třineckému hokejovému týmu se před dvojzápasem v Plzni připojili kanadští útočníci Taylor Leier a Jack Rodewald. Oba působili minulou sezonu v AHL. Oceláři se naopak rozloučili s obráncem Guntisem Galvinšem.

Kanadští útočníci Jack Rodewald (vlevo) a Taylor Leier se už připojili k týmu. Foto: HC Oceláři

„Ve druhé polovině prosince jsme se začali trápit s koncovkou. I přes herní převahu jsme nedokázali proměňovat brankové příležitosti. Rozhodli jsme se to řešit posílením o dva útočníky se zkušenostmi z NHL,“ vysvětlil sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek, který v minulých letech vhodně doplnil kádr angažováním zámořských posil (Cory Kane, Ethan Werek).

„Ve druhé polovině prosince jsme se začali trápit s koncovkou. I přes herní převahu jsme nedokázali proměňovat brankové příležitosti. Rozhodli jsme se to řešit posílením o dva útočníky se zkušenostmi z NHL.“Sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek

Už dříve skončili Filip Zadina a Lukáš Jašek, které si stáhly zpátky týmy v zámoří (Detroit, Vancouver) do přípravných kempů. K tomu kvůli zranění vypadli ze hry další tři útočníci a v posledních kolech nastupovalo za Třinec pět hráčů z prvoligového Frýdku-Místku.

„Po odchodu Zadiny s Jaškem se prosazovala především první formace, zatímco v dalších lajnách jsme to museli kvůli zraněním různě slepovat a pomáhat si hráči z partnerského Frýdku-Místku. Tomu se brzo znovu rozběhne soutěž a my proto museli řešit situaci na hráčském trhu. Měli jsme několik možností, nakonec jsme se dohodli na spolupráci s těmito hráči,“ doplnil trenér Václav Varaďa.

Leier byl draftovaný v roce 2012 Philadelphií, za kterou si v NHL připsal 55 utkání (2+5). Šestadvacetiletý útočník ještě absolvoval v září 2018 přípravný kemp Flyers před startem sezony a patřil při zužování kádru k posledním vyřazeným. Během ročníku ho poté klub vyměnil do Buffala, kde mu na jaře 2020 vypršela smlouva. S přelomem roku se rozhodl opustit zámoří.

„Popravdě to bylo dost spontánní rozhodnutí. Je to tak dva nebo tři dny, co mi zavolal agent, že ho třinecký sportovní ředitel oslovil s nabídkou. Byl a jsem z toho nadšený. O Třinci jsem toho příliš nevěděl, ale snažím se nasát každou dostupnou informaci. V Česku jsem byl jednou v životě, takže jsem oslovil pár kluků, kteří hráli poblíž. O organizaci mluvili s obrovským respektem a to mi pomohlo se rozhodnout,“ uvedl Leier.

V posledních dvou letech působil jen v AHL a dosáhl bilanci 33 gólů a 26 přihrávek v 96 utkáních. Celkově nasbíral v soutěži v dresech Lehigh Valley a Rochestru 176 bodů (79+97) v 288 zápasech. Leier také reprezentoval silný výběr Kanady na juniorském mistrovství světa v roce 2014, kde se setkal v jednom týmu s hvězdou NHL Connorem McDavidem.

Rodewald nebyl draftovaný do NHL, ale do soutěže naskočil v dresu Ottawy k deseti utkáním. Většinu času ale nastupoval na její farmě v Belleville, než byl na konci října 2019 vyměněn na Floridu, která ho poslala do svého záložního týmu ve Spriengfieldu. Šestadvacetiletý útočník působil minulou sezonu jen v AHL, kde si připsal pět branek a jedenáct asistencí ve 49 zápasech. Celkově získal v AHL 117 bodů (60+57) v 252 utkáních.

„Myslím, že uběhlo méně než týden od nabídky, podepsání kontraktu a letu přes Atlantik sem do Česka. Neskutečná rychlost. Šlo to ráz na ráz. Já jsem letěl z Winnipegu do Toronta, kde jsem se potkal s Taylorem. Odtud jsme už společně letěli do Frankfurtu a z něj pak do Prahy. Myslím, že jsem na cestě strávil asi nějakých 27 hodin. Docela dlouhá cesta, cítím se teď dost unaveně,“ řekl Rodewald.

Guntis Galvinš chyběl Třinci už 30. prosince ve Zlíně. Rozhodl se vrátit do Lotyšska a přál si, aby už na Nový rok byl zpátky doma a s rodinou. K ukončení spolupráce došlo po vzájemné dohodě.

„Na Oceláře budu vzpomínat jenom v dobrém, budou mi chybět lidi a spoluhráči. Zažil jsem tady nejlepší časy své kariéry. Moc děkuji fanouškům za veškerou podporu!“ rozloučil se 34letý Guntis Galvinš, který do Třince přišel v průběhu sezony 2018/19 a na jejím konci se s Třincem radoval ze zisku titulu.

Další zprávy z regionu