Oceláři završili zlatý hattrick, z trůnu je nesesadila ani Sparta

Třinečtí hokejisté získali třetí titul v řadě a celkově čtvrtý v klubové historii. O završení mistrovského hattricku rozhodli Oceláři na ledě pražské Sparty výhrou 2:1, kterou uzavřeli sérii v poměru 4:2. Během play off ztratili jen dva zápasy.

Třinecký tým posílí reprezentační obránce Jakub Jeřábek. Ve své poslední extraligové sezoně (2015/16) před odchodem do KHL byl nejproduktivnějším bekem soutěže. Foto: HCO

„Byla to skvělá série, velmi vyrovnaná. Možná malinko v prvních třech zápasech měla Sparta opticky navrch, ale my jsme vybojovali stav 2:2 (na utkání). Myslím si, že rozhodl pátý zápas, který jsme bravurně zvládli. Na klucích jsem poté viděl, že to nemá kam uhnout, že titul dáme,“ uvedl novinářům třinecký trenér Václav Varaďa, který už dříve oznámil, že po sezoně končí.

„Myslím si, že rozhodl pátý zápas, který jsme bravurně zvládli. Na klucích jsem poté viděl, že to nemá kam uhnout, že titul dáme.“Václav Varaďa

Od jeho příchodu k áčku v roce 2017 hrál s týmem pokaždé finále. Po prohře s Kometou Brno (2018), dovedl mužstvo třikrát na vrchol (2019, 2021, 2022). Předloni byla sezona předčasně ukončena kvůli pandemii koronaviru. Tým pod jeho vedením napodobil Vsetín z konce 90. let, který byl dosud jediným v historii samostatné české extraligy s třetím tituly v řadě.

„Když jsem před pěti lety přicházel, chtěli jsme urvat Masarykův pohár a že se to povedlo, bylo senzační. Ale že ho vyhrajeme třikrát po sobě a že budeme hrát každý rok ve finále, to je prostě něco skvělého. Realizační tým jel na plné pecky, tak jako já, hráči byli skvělí. Jsem rád, že jsem to z nich dostal, toho si hrozně váží,“ řekl kouč v rozhovoru pro Českou televizi.

Třinec rozhodl poslední utkání v první třetině, kdy se během 95 sekund prosadili Vladimír Dravecký z brejku a Vladimír Svačina z trestného střílení. Sparta už jen snížila trefou Romana Horáka v 53. minutě, ostatní puky zneškodnil Marek Mazanec, který chytal první zápas v letošním play off od úvodní minuty.

„Dozvěděl jsem se, že budu chytat včera (ve středu) po večeři. Přiznávám, že jsem byl trošku překvapený. A jak jsem se cítil? Nic moc. Samozřejmě jsou to nervy. Kluci na to dřou celé play off a já musím vyskočit a nezkazit jim to. Úplně jednoduché to nebylo, ale na druhou stranu kluci zápas oddřeli a žádné dramatické věci na mě nepouštěli,“ řekl Mazanec a prozradil, že jej ve třetí třetině už chytaly křeče.

Třinec poprvé v klubové historii přebíral mistrovský pohár venku. Jako první jej společně pozvedli prezident klubu Ján Moder a kapitán Petr Vrána. „Letos to finále bylo asi z těch tří nejtěžší, alespoň pro mě. I když předchozí série skončily 4:0 a vypadá to jednoznačně, tak jednoduché nebyly. Vítkovice i Boleslav nám daly zabrat. Sparta, všichni víme, jaký mají mančaft, a jak je silný. Opravdu to nebylo jednoduché,“ řekl Vrána.

Oceláři si také oddechli, že se vyhnuli sedmému zápasu. „Bylo by to vabank, proto jsme rádi, že jsme to ukončili tady. Sparta byla strašně těžký soupeř a ještě kdybychom ztratili vedení 2:0 po dvou třetinách, to by ji mohlo neskutečně nakopnout a nás naopak trošku nalomit. Dopadlo to nejlépe, jak mohlo. My jsme nikdo sedmý zápas hrát nechtěli, i když bychom mohli slavit před našimi fanoušky,“ řekl Svačina, autor zlatého gólu.

Oslavy budou spontánní. „Nic jsme ale neplánovali, to se nevyplácí. Zítra v sedm mi jdou děti do školky a většinou chodí se mnou, takže ještě nevím, jak to udělám. Jestli v tu dobu vůbec budeme doma v Třinci,“ smál se Svačina. „Chci si oslavy užít při vědomí, abych na ně nikdy nezapomněl, takže nějaké pivo padne, ale nebudu to přehánět. Chci mít hezké vzpomínky,“ dodal.

Sparta Praha – Třinec 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 53. Horák (Řepík) – 15. Dravecký (Roman), 16. Svačina z trestného střílení. Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17.220 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.
Třinec: Mazanec – Marinčin, Doudera, Kundrátek, Musil, Zahradníček, Zbořil – Růžička, Marcinko, Daňo – Svačina, Vrána, Chmielewski – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil – Dravecký, Roman, Hrehorčák – Hrňa. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Další zprávy z regionu