Oddíl atletiky zviditelnil Třinec, nechal za sebou velikány

Ohromným úspěchem skončilo pro oddíl třinecké atletiky žákovské mistrovství ČR, které uplynulý víkend hostil. Opět potvrdil pověst skvělých organizátorů, a navíc zářil i na sportovním poli – získal čtyři medaile včetně dvou titulů.

Za žákovským mistrovství ČR udělali hezkou tečku třinečtí atleti ve štafetě 4x300, kterou vyhráli. Foto: archiv oddílu

Třinec tak obsadil v celkovém pořadí oddílů čtvrté místo. Pod oba tituly se podepsal Vít Holub. „Už když jsme žádali o pořadatelství, tak jsem věděl, že máme silný ročník a že bychom mohli dopadnout dobře. Tohle je ale perfektní. Maximum, co jsme mohli získat. V tabulce oddílů jsme za sebou nechali velikány jako Vítkovice, Olomouc, Jablonec, Brno a další,“ řekl předseda třineckého oddílu atletiky Stanislav Sajdok mladší.

„Už když jsme žádali o pořadatelství, tak jsem věděl, že máme silný ročník a že bychom mohli dopadnout dobře. Tohle je ale perfektní. Maximum, co jsme mohli získat.“ Předseda oddílu Stanislav Sajdok mladší

Ve výsledcích i výkonech se odrazila dobře zvolená příprava. „Absolvovali jsme během léta dvě soustředění a formu jsme ladili tak, aby gradovala v září. Jsem rád, že nám plány vyšly a že si téměř všichni udělali na mistrovství osobní rekordy. Forma vylétla zejména Víťovi Holubovi, který se už před šampionátem zlepšil v běhu na 300 metrů o dvě sekundy. Dostal se tím do čela tabulek a rázem se z něj stal favorit. V těžké zkoušce ale obstál na výbornou,“ dodal.

Holub vyhrál běh na 300 metrů v novém osobním rekordu 36.04, druhého v cíli předčil o dvanáct setin. Druhý titul přidal ve štafetě 4×300 metrů, do které nastoupilo dvacet oddílů ve třech rozbězích. Doplňovali ho Filip Morcinek, Vojtěch Szczerba a Vojtěch Turek. Třinecký kvartet zvládl štafetu v čase 2:34.19 a zvítězil o 68 setin.

„Štafeta nemá finále, poměřovaly se časy ze všech tří rozběhů. Kluci vyhráli druhý, překonali i náš oddílový rekord o pět sekund a tušil jsem, že by to mohlo být dobré. S napětím jsme sledovali třetí rozběh. Startovala v něm Slavia Praha, která má skvělé trenéry na čtvrtku (400 metrů). To potvrdila, svůj rozběh vyhrála, ale už po první předávce bylo jasné, že vyhrajeme,“ pokračoval.

Ke dvěma titulům přidali dva bronzy

Vojtěch Turek vedl v běhu na 800 metrů po prvním kole finále, vylepšil si osobní rekord o dvě sekundy na 2:04.26 a skončil třetí. „Jeho trenér Kamil Lubojacki mi říkal, že měli v plánu rozběhnout závod rychle. Předpokládali, že ho ale někdo vystřídá, což se nestalo, a tak celý běh odtáhl. I proto jsem rád, že získal medaili, za odvahu si ji zasloužil a výsledný čas je výborný,“ komentoval Sajdok výkon Turka.

Bronz získal i Alan Niemczyk, který poprvé v kariéře překonal v hodu kladivem padesát metrů (50,45). Dva ze šesti jeho pokusů by stačily na medaili. „Doufali jsme u něj ve finále, ale překvapil. Hodil si osobák a jen potvrdil, že pod vedením Franty Drába udělal za poslední rok velký pokrok. Šestý skončil v hodu kladivem i Tomáš Bruk. To je také úspěch,“ dodal.

Stanislav Sajdok mladší si myslí, že domácí prostředí třineckým atletům pomohlo. „Nervozita se násobí. Nejde jen o to, že je mistrovství ČR jejich vrcholem sezony, ale závodí také pod drobnohledem rodiny a kamarádů. Může to být svazující, ale všichni to pojali jako velkou motivaci a přistoupili zodpovědně k tréninkům. Jsem hrdý, jak naši závodníci ve svém věku obstáli. Vypořádat se s takovým tlakem v 15 letech a na prahu sportovní kariéry není jednoduché,“ uvedl.

Hezkou tečku za celým MČR udělala právě třinecká štafeta 4×300 metrů. „Šlo o poslední disciplínu šampionátu a bylo to takové pěkné poděkování všem organizátorům, rozhodčím a pomocníkům. Jako ředitel závodu jsem nemusel řešit žádný závažný problém. Jen jsem postával bokem a mohl si vychutnávat závody. I to je známka, že vše klapalo. Vyšlo i počasí a mám plno pozitivních ohlasů. Zase jsme oddíl i Třinec hezky zviditelnili,“ uzavřel Stanislav Sajdok mladší.

Výsledky třineckých atletů
Titul: Vít Holub (300 metrů, 36.04), Filip Morcinek, Vojtěch Szczerba, Vojtěch Turek a Vít Holub (štafeta 4×300 metrů, 2:34.19)
Bronz: Alan Niemczyk (hod kladivem, 50,45 metrů), Vojtěch Turek (800 metrů, 2:04.26)
6. místo: Tomáš Bruk (hod kladivem, 44,30 metrů)
V rozbězích si vytvořili osobní rekordy Vojtěch Szczerba (100 m přes překážky, 14.29) i Filip Morcinek (60 metrů, 7.40), ale do finále nepostoupili. Morcinek zůstal první pod čarou. V rozběhu skončil i František Bojko (800 m, 2:15,68).

Další zprávy z regionu