Olympijský zázrak se nestal, lyžař Staszowski do Pekingu nepoletí

Před rokem Michał Staszowski prohlásil, že zabojuje o olympijské hry v Číně. Šestadvacetiletý slalomář z Milíkova věřil, že má šanci. Povzbuzovala ho forma, kterou označil za lepší, než jakou měl před třemi lety, kdy startoval na MS.

Michał Staszowski (uprostřed) si zvedl náladu dvěma vítězstvími v závodech Českého poháru. Foto: archiv M. Staszowského

Také si pochvaloval, že se připravuje v nové skupině s Ondřejem Berndtem, který patří mezi přední české lyžaře a na posledních olympijských hrách skončil 16. v kombinaci.

„Ze spolupráce s Ondrou jsem hodně těžil, zlepšoval jsem se. Vyráželi jsme spolu na soustředění do Švédska, Švýcarska a v trénincích to bylo dobré. Jezdil sice o něco lépe a rychleji, ale dával mi jen tak půl vteřiny. Věřil jsem, že to půjde a že při výkonech na hranici mých možností můžu nominační kritéria splnit. Ale od začátku sezony mě také pronásledovaly problémy a scházelo mi nakonec hodně, abych se na olympiádu dostal. Bohužel,“ řekl smutným hlasem Staszowski.

Věřil jsem, že to půjde a že při výkonech na hranici mých možností můžu nominační kritéria splnit. Ale od začátku sezony mě také pronásledovaly problémy a scházelo mi nakonec hodně, abych se na olympiádu dostal. Bohužel.“Michał Staszowski

Limitovalo ho především zranění, kvůli kterému vynechal čtvrt roku. „Kondiční příprava byla super a testy vypadaly hodně dobře. Ale na soustředění v srpnu jsem si po dvou týdnech na ledovci natáhl boční úpon na stehnu a měl jsem šílené bolesti v koleni,“ přibližoval.

Dodal, že nemohl vůbec lyžovat. „Měl jsem jeden sval zkrácený, tahal mi čéšku do boku. S fyzioterapeutkou jsme pořád řešili, co s tím. Sval mi uvolňovala, aby čéšku vrátila do přirozené pozice. Nakonec jsem ale stejně musel odjet a až do října jsem nevěděl, zda vůbec budu moct trénovat,“ vysvětlil.

Koleno se umoudřilo a v listopadu vyrazil do Švédska na další soustředění. „Chytal jsem pomalu formu, ale v prvním závodě jsem chytil špicara a urval hranu na svých nejlepších lyžích. Párů sice vozím více, ale už jsem si tolik nevěřil. A jelikož jezdím v závodech na 200 procent, docházelo k výpadkům. Říkal jsem si, že by se musel stát nějaký zázrak, abych se dostal do olympijské nominace, která se uzavírala 15. ledna. Ale nechtěl jsem to vzdát,“ pokračoval.

Nejlepším jeho výsledkem z poslední doby bylo 35. místo z Evropského poháru. „Potřeboval jsem být výše, to je málo. Ještě se budou nějaká místa přerozdělovat, ale mě se to už netýká. Česká republika může nominovat maximálně čtyři lyžaře a jsem pátý,“ upřesnil Staszowski.

Dodal, že další olympijské hry už nevidí reálně. „Čtyři roky jsou hodně dlouhá doba. Vím, co všechno bych musel podstoupit, s nejistým výsledkem. Myslím si, že stačilo. Svědomí mám čisté, udělal jsem maximum,“ podotkl šestadvacetiletý lyžař.

Předminulý víkend si alespoň zlepšil náladu dvěma vítězstvími v Českém poháru. Soupeře porážel s velkým náskokem. „Kluci, co jedou na olympiádu, odpočívali. Další startovali na Světovém a Evropském poháru. Přijel jsem jako favorit, hlavně ve slalomu. Už jsem jel uvolněně, o olympiádu nešlo,“ řekl k závodům.

Letos se už zúčastní pouze akademického mistrovství ČR. „Šel jsem do sezony s tím, že budu jezdit nominační závody. Teď se už potřebuji věnovat škole. Jsem v pátém ročníku, do konce dubna mám odevzdat diplomku, a nemám ani čárku. Vše jsem vsadil na jednu kartu, zabojovat o olympiádu. Teď už budu veškerou energii dávat do studia,“ uzavřel Michał Staszowski.

Další zprávy z regionu