Organizátoři Beskydské laťky dali na doporučení světových výškařů

Výškařské mítinky Beskydská laťka a Hustopečské skákání si prohodily ve srovnání s minulými ročníky pořadatelství. Společný seriál začne v třinecké Werk Areně 2. února a o šest dní později vyvrcholí v Hustopečích.

Sylwester Bednarek, halový mistr Evropy z roku 2018, opět nebude chybět ve startovním poli Beskydské laťky. Archivní foto: Petr Rubal

„Několik světových výškařů nám doporučilo zkusit nejdříve tvrdý povrch v Třinci a pak přejít na pružnou palubovku v Hustopečích. Předpokládáme, že tento přechod bude pro ně přijatelnější. Když závodník přejde na tvrdší, čeká o pár milisekund déle, protože si myslí, že ho podlaha vynese výš, a prošvihne správný moment k provedení celé techniky. Dali jsme tomu šanci a jsem zvědavý, zda to přinese ještě lepší výkony,“ vysvětlil ředitel Beskydské laťky Stanislav Sajdok mladší.

„Několik světových výškařů nám doporučilo zkusit nejdříve tvrdý povrch v Třinci a pak přejít na pružnou palubovku v Hustopečích. Dali jsme tomu šanci a jsem zvědavý, zda to přinese ještě lepší výkony.“ředitel Beskydské laťky Stanislav Sajdok mladší

Ve startovním poli mužů je několik účastníků posledního MS, nejlepší osobní rekord má Guowei Zhang. Čínský výškař už překonal 238 centimetrů a má stříbro z MS. „Jsem na něho zvědavý,“ řekl Sajdok. „Přijede i Sylwester Bednarek, halový mistr Evropy z roku 2018. Všichni závodníci, kteří u nás budou skákat, mají osobní rekord 230 a výše. Kromě Castra Rivery, který se ale účastnil posledního mistrovství světa a obhajuje u nás loňské vítězství. To všechno slibuje atraktivní podívanou,“ pokračoval.

Ve hře jsou ještě dvě zvučná jména. „Loni u nás startoval Rus Ilja Ivanjuk, který skončil na posledním mistrovství světa třetí. Jeho krajan Michail Akimenko tam byl ještě o jedno místo lepší. Oba nám přislíbili účast, ale ještě bude zasedat WADA (Světová antidopingová agentura). Jejich start v tuto chvíli není jistý,“ dodal.

V ženské části bude kvůli zranění chybět loňská suverénka Kateryna Tabashnyk, která jen těsně shodila laťku na dvou metrech. „Mrzí ji to. Je po operaci. Vzkazuje, že to budeme muset bez ní rok vydržet. I tak ale budeme mít ve startovním poli sedm účastnic posledního mistrovství světa. Dvě z nich už skočily dva metry (Lićwinko a Valortigara). Loni si Geraschenko vylepšila osobní rekord na 199, další tři závodnice už skočily 198. Věřím, že budou k vidění opět parádní výkony,“ řekl.

Sajdok je nově trenérem své sestry Báry, která bude na Beskydské laťce skákat v soutěži žen poprvé. „Je úžasné, že budu startovat v jednom závodě s výškařkami, které se budou snažit skočit limit (191 centimetrů) na mistrovství světa v Číně. Očekávám, že to bude opět kvalitní závod, a jsem ráda, že budu jeho součástí,“ uvedla osmnáctiletá Sajdoková, úřadující mistryně ČR žen, která si minulý rok zlepšila osobní rekord na 186 centimetrů.

Kompletní rozhovor s Bárou Sajdokovou přinášíme v tištěné verzi Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu