Pajtl získal na mistrovství Evropy do 17 let dvě stříbra

Bystřické sportovní centrum moderního pětiboje má po Marku Gryczovi dalšího závodníka, který se výrazně prosadil na mezinárodní scéně. Matěj Pajtl získal na mistrovství Evropy do 17 let dvě stříbrné medaile.

Matěj Pajtl skončil v individuálním závodě druhý. Jen těsně za vítězem. Foto: archiv M. Pajtla

První v individuálním závodě, druhou ve dvoučlenných štafetách chlapců a bystřický trenér Ivo Konvička označil výkon svého svěřence za životní. I když si ale Pajtl zaplaval osobní rekord (2:15,25), byl až sedmadvacátý. „V té chvíli jsem na medaili nepomyslel. Jsem ale zvyklý, a to jak na domácím poháru ČR, tak na mezinárodních závodech, startovat s určitým hendikepem. Nejsem úplně nejsilnější plavec, ale vždy si věřím v kombi. Stojí mě to hodně sil, ale daří se mi takto vývoj závodu většinou zvrátit na svou stranu,“ vysvětlil Pajtl.

V disciplíně, ve které se kombinuje běh se střelbou, byl nejlepší ze všech. „Kombi se mi podařilo, byl jsem hodně rychlý jak v běhu, tak se mi taky dařilo zbytečně nechybovat na střelnici a zejména poslední čistá střelecká položka rozhodla, že jsem vyběhl ze střelnice jako první společně s maďarem Koleszárem. Nakonec mě v cíli přespurtoval,“ řekl bystřický závodník, který na vítěze ztratil pět bodů. To se rovná pěti sekundám v kombi.

„V plavecké části jsem byl opatrný, protože jsem plaval poprvé na dlouhém 50metrovém bazénu, a navíc v takové konkurenci. Teď vím, že jsem mohl plavat rychleji, ale to až zase příště,“ pousmál se. „Vím, že se můžu ještě hodně zlepšit. Rozhodně to byl ale můj doposud nejvydařenější závod,“ podotkl.

„Vím, že se můžu ještě hodně zlepšit. Rozhodně to byl ale můj doposud nejvydařenější závod.“Matěj Pajtl po individuálním závodě na ME do 17 let, ve kterém ztratil na vítěze jen pět bodů

Pajtl cestoval do dějiště her s úmyslem překonat svůj nejlepší výsledek z ME do 17 let (17. místo z loňska). „Tehdy mi to vůbec neběželo a střelba nebyla taky moc OK. Před odjezdem jsem si tak vnitřně přál umístit se v první desítce,“ přiznal bystřický závodník, který měl ve štafetách s Matějem Lukešem ke zlatu ještě blíže. Ztratili jen dva body.

„Titul byl ve štafetě na dosah stejně jako v jednotlivcích. Francouzi nad námi vyhráli v závěrečném spurtu. Prostě měli více sil v závěru. Ale bojovali jsme jako lvi. Byli jsme Matěj team,“ pousmál se Pajtl, který obdržel během ME i gratulaci od olympijského vítěze Davida Svobody. „Je to jeden z mých vzorů. Potěšil mě a zároveň překvapil. Už jsem se s ním párkrát setkal a zjistil, že je skvělý, skromný a sympatický,“ dodal.

Na ME do 17 let startoval poprvé z bystřického oddílu i Filip Jančík a skončil 39. „Byl ve stejné pozici jako já loni v Bulharsku. Člověka atmosféra tak velkého mezinárodního závodu dost zasáhne a musí se s ní naučit vyrovnat. Je výborným plavcem, což dokázal svým třetím místem v plavecké části, ale na kombi musí ještě pracovat. Ví to. Filip bude jistě příští rok podstatně výše, než byl letos,“ řekl Matěj Pajtl na adresu svého oddílového parťáka.

Další zprávy z regionu