Pořádají závod v biatlonu pro dobrou věc

Spolek CHKS pořádá tuto sobotu amatérský biatlonový závod s charitativním podtextem. Uskuteční se v Oldřichovicích pod Javorovým vrchem, na louce přistávací dráhy pro paraglidisty.

Minulý rok si vyzkoušeli premiérový ročník. Foto: Beata Kraus

„Veškerý výtěžek z akce věnujeme na podporu dětí, které si z nedostatku peněz nemohou dovolit sportovat. My jsme měli to štěstí, že nás naši rodiče vedli ke sportu. Chceme podpořit ty děti, které takové štěstí nebo možnosti nemají,“ vysvětluje hlavní myšlenku závodu Janusz Sikora, předseda spolku CHKS, který založily tři rodiny.

„Vím o některých, co na běžkách nikdy nestáli, ale říkali mi, že nás přijdou podpořit. To se mi líbí.“Předseda spolku CHKS Janusz Sikora

Pro svůj záměr získali i Český svaz biatlonu, který jim zapůjčí osm laserových pušek. „To je perfektní. Loni jsme zkoušeli nultý ročník a stříleli jsme ze vzduchovek. Tohle bude rozdíl,“ pousmál se Sikora. „Až jsem překvapený, kolik lidí je ochotných nám pomoct. S poskytnutím pole na závod, se zapůjčením stanu. Hlásili se nám dobrovolníci. A firmy, kde pracujeme, nám poskytly sponzorské dary,“ těšilo ho.

Proč si zvolili jako formu pomoci zrovna biatlon? „Ani nevím. Z našich tří rodin nikdo moc neběžkuje a je pravda, že slyším z více stran, že jsme si vybrali těžký sport na organizaci. Ať už kvůli počasí, vybavení. Kousek od našeho domu je krásné pole, které se k biatlonovému závodu přímo vybízelo. Chtěli jsme ale hlavně něco udělat s přesahem, pomoc druhým. A všichni nám loni říkali, ať v tom pokračujeme. Poslechli jsme je,“ vysvětlil.

Sikora podotkl, že je nezastaví ani nedostatek sněhu. „Akci to nezhatí. Minulý rok jsme termín závodu pořád kvůli počasí přesouvali, a nakonec se běželo v únoru bez sněhu a na blátě. Někteří běželi s lyžemi v rukou, já jsem je měl jediný na nohou. Sranda musí být. Jde o to se pobavit a přispět na dobrou věc. Samozřejmě by to se sněhem bylo lepší, i proto jsme závod letos naplánovali na leden, ale ideální podmínky zase nemáme,“ dodal.

Registrace proběhne od 8.30 do 9.45. Na trať vyběhnou jako první děti (10.15), po jejich závodě budou startovat ženy (11.30) a muži (13.30). Dospělí pojedou kilometrový okruh třikrát se střelbou vestoje i vleže. Děti budou mít zkrácenou trasu.

„Online registrace do závodu již byla ukončena. Nicméně bude možné přihlásit se i v den konání závodu přímo na místě, kapacita je ale omezená. Cena startovného bude stejná (dospělý 200 korun a dítě 150 korun) bez nároku na občerstvení. Závodníkům bude k dispozici bar, kde si budou moci zakoupit polévku či nápoj,“ upřesnil.

Do závodu je už přihlášeno více než sedmdesát lidí. „Vím o některých, co na běžkách nikdy nestáli, ale říkali mi, že nás přijdou podpořit. To se mi líbí,“ dodal. „Kdokoliv ale může přijít se jen podívat, zafandit a přispět dobrovolnou částkou,“ dodal.

Prozatím konkrétní dítě nebo organizaci, které by peníze předali, nemají. „Hledáme cestu. Ale zjistili jsme, že se stejnou myšlenkou přišel nedávno i Jan Železný, prezident České olympijské nadace. Taky chce více podporovat malé děti ve sportu. Oslovíme ho,“ uzavřel Sikora.

 

Další zprávy z regionu