Pro restart fotbalových soutěží hlasoval i třinecký klub

Už příští týden se opět rozjede druhá fotbalová liga. Třinecký klub už má za sebou první testování na koronavirus, výsledky jsou u všech negativní. První zápas odehraje doma 26. května a celkově ho čeká během šesti týdnů třináct kol.

Imrich Bedecs (v červeném) plnil minulou sezonu roli asistenta kapitána. Od jeho zranění mužstvo získalo jen čtyři body ve dvanácti utkáních. Archivní foto: Roman Baselides

Zástupci fotbalových klubů první a druhé ligy si odsouhlasili, že sezonu dohrají, minulý týden na Ligovém grémiu. Pro restart zvedl ruku i generální ředitel FK Fotbal Třinec Karel Kula. Z šestnácti druholigových mužstev hlasoval opačně jen Sokolov, který je v soutěži poslední.

„Uvolňování vládních opatření umožňuje, abychom soutěž začali, nebyl proto důvod, proč bychom to nezkusili. Měl jsem jasno, jak budu hlasovat, už když jsem jel,“ řekl Kula. „Na ligovém grémiu nám objasnili, za jakých podmínek a opatření bude soutěž probíhat. I některé kluby, které předtím váhaly, hlasovaly pro. Nebyl s tím žádný větší problém,“ dodal.

„Na ligovém grémiu nám objasnili, za jakých podmínek a opatření bude soutěž probíhat. I některé kluby, které předtím váhaly, hlasovaly pro. Nebyl žádný s tím větší problém.“Generální ředitel FK Fotbal Třinec Karel Kula

Každý hráč i člen týmu podstoupí dva testy na koronavirus ještě před začátkem soutěže. „První proběhl po přípravném utkání s Karvinou (16. května), šlo na něj čtyřicet osob našeho klubu. Všechny výsledky byly negativní. Celý proces se před začátkem soutěže ještě jednou zopakuje, pravděpodobně v sobotu,“ pokračoval.

Ani pozitivní nález u jednoho nebo dvou hráčů ještě ale neznamená, že musí do dvoutýdenní karantény celý tým. Záleží, jak situaci posoudí krajská hygienická stanice.

Kluby na Ligovém grémiu řešily i délky smluv. Ty podepisují s hráči do 30. června, ke stejnému datu se vztahují i hostování. I když půjde všechno podle plánu, odehraje Třinec poslední zápas až 7. července (pokud nepostoupí do baráže o první ligu). Sezona se ale může protáhnout až do 2. srpna.

„Vytvoří se ke smlouvě dodatek, že se její platnost prodlouží do 31. července. Platí to i pro hostování a šéf ligového výboru vyzval kluby, aby si nestahovaly hráče po vypršení kontraktu zpět. Předpokládám, že nevznikne žádný problém, když o to požádám hráče nebo kluby,“ pokračoval Kula.

Ještě před pandemií prodloužil smlouvu s Jiřím Adamuškou, Imrichem Bedecsem a 15. května i s Leonidem Akulininem. I proto končí v Třinci k poslednímu červnu kontrakt jen čtveřici hráčů (Ondřej Kušnír a Jiří Valenta, na hostování jsou v týmu David Machalík a František Chmiel).

Pro fanoušky zvažují přímý přenos na webu

Počet osob, který může být přítomen na utkání, je omezený. Od 25. května se mohou konat sportovní akce pro 300 lidí. Do limitu se počítají i hráči a realizační týmy obou mužstev, vedení obou mužstev, rozhodčí, delegáti, pořadatelé, podavači míčů, zdravotníci, zástupci médií a další.

„Po těchto odpočtech odhaduji, že zhruba 100 osob by se na první zápas s Chrudimí vlezlo. Přednost dostanou partneři klubu, tedy držitelé VIP vstupenek, bez jejichž podpory bychom druhou ligu vůbec nemohli hrát. Jsme závislí na jejich finančních prostředcích z reklamních smluv,“ vysvětlil generální ředitel FK Fotbal Třinec Karel Kula. „Bohužel permanentkáře pustíme na utkání, až se omezení počtu osob navýší na 500. Zvažujeme ale, že bychom na svém webu vysílali živý přenos. Zjišťujeme podmínky,“ dodal.

Pokud se epidemiologická situace nezhorší, limit se zvýší 8. června na 500 a 22. června na 1000 osob.

Více si přečtete v tištěné verzi Třineckého hutníku včetně rozhovorů s fotbalisty Jiřím Janoščínem a Richardem Vaňkem.

 

Další zprávy z regionu