Rekordně dlouhé nájezdy v extralize rozhodla až sedmnáctá série

Hokejisté Třince se Spartou vytvořili extraligový rekord v délce penaltového rozstřelu. Šlágr rozhodla až 17. série, ve které zařídil Horák Pražanům výhru 2:1. Moc nechybělo, aby si vítězný nájezd připsali mladíci Ocelářů Haas nebo Sikora.

Oskar Haas přiblížil Oceláře v deváté sérii precizně provedeným blafákem k výhře. Sparta ale odpověděla. Foto: Lukáš Filipec

„Bylo to dlouhé. Vím, co ti kluci dělají jeden dva nájezdy, ale pak se už vymýšlí různé věci. Je to o trpělivosti a porazili nás speciálním golfákem,“ uvedl třinecký brankář Ondřej Kacetl, jehož při rozhodujícím nájezdu překonal Horák takzvaným ruským blafákem – napřáhl z mezikruží a dělovkou poslal puk do brány.

„Bylo to dlouhé. Vím, co ti kluci dělají jeden dva nájezdy, ale pak se už vymýšlí různé věci. Je to o trpělivosti a porazili nás speciálním golfákem.“Ondřej Kacetl

Kacetl vysvětlil, že se takový typ zakončení špatně čte. „Ten golfák je vždy buď, anebo. Počítáte se vším možným, že trefí mezi nohy, nebo golfák jen naznačí a udělá kličku. Když trefí takhle pod víko, je to těžké,“ řekl.

Horák se prosadil i v první sérii, ve třetí vyrovnal Voženílek. Třinec přiblížil k bonusovému bodu v devátém kole Haas a ve čtrnáctém Sikora, jehož jméno vyvolávali třinečtí fanoušci během rozstřelu opakovaně.

„Je to šílený pocit, že mě takhle žádají. Byl jsem v pohodě, nerozklepal jsem se,“ uvedl 17letý Sikora, proti němuž brankář Kovář vyjel z branky a chtěl mu vypíchnout puk. „Měl jsem v plánu dát střelu do pravého rožku. Znejistěl mě, když tak vyjel, ale vyšlo to. Při druhém nájezdu (v 15. sérii) jsem měl taky vystřelit. Byl zajetý v bráně. Špatně jsem to vyřešil, když jsem šel do kličky,“ doplnil.

V situaci, kdy museli nájezd proměnit, aby zápas pokračoval, prokázali pevné nervy sparťanští útočníci Kousal a Sobotka. V základní hrací době se ujali Pražané vedení ve 38. minutě, když Kacetl neviděl přes clonící hráče jeho střelu od levého mantinelu. V čase 57:25 vyrovnal Kundrátek také z nenápadné akce. Jeho nahození z rohu kluziště si do vlastní sítě srazil Němeček.

„Diváci viděli po reprezentační přestávce velmi slušný hokej, některé fáze už měly parametry play off. Velmi dobře fungovaly defenzívy i oba brankáři, i když dostali možná nešťastné góly. Ale byli ozdobou zápasu i v nájezdech, kde to bylo hlavně o nich. Vážíme si každého bodu, hrálo proti nám kvalitní mužstvo. Mrzí nás, že jsme se Spartou potřetí prohráli, ale je potřeba jí dát kredit. Odehrála velmi dobrý zápas,“ uvedl asistent trenéra Třince Vladimír Országh.

Poslední zápas před vánočními svátky odehrají Oceláři v pátek na ledě Liberce.

Třinec – Sparta Praha 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 58. Kundrátek (Čacho) – 37. Konečný (Němeček), rozhodující nájezd Horák. Rozhodčí: A. Jeřábek, Šír – Axman, Lederer. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 4826.
Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Jeřábek, Adámek, Polášek, Nedomlel – Růžička, Voženílek, Nestrašil – Kurovský, Vrána, Pánik – Hrehorčák, Roman, Sikora – Haas, Čacho, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu