Ropice vládne v družstvech českému golfu

Beskydský golfový klub (BGK) završil skvělou sezonu družstev premiérovým titulem v mužích. Moc nechybělo, aby je napodobily i ženy, které skončily pod těsně vrcholem a mají stejně jako minulý rok stříbro.

Poprvé v historii Beskydského golfového klubu získali muži mistrovský titul. Foto: Anna Krčmářová

BGK letos exceloval i na mládežnickém poli. Smíšená družstva do 14 a 16 let získala titul, chlapci do 18 let se stali vicemistry. Bez medaile zůstala pouze děvčata do 18 let, kterým o jednu ránu unikl bronz.

„Letos jsme suverénně nejlepším klubem. Vládneme v družstvech českému golfu a soupeři z nás mají oprávněný strach,“ těšilo Jana Wolného, který je kapitánem dospělých družstev čtvrtým rokem. A s muži se pokaždé probojoval do finále.

„Konečně nám to vyšlo. Předchozí tři roky jsme prohráli, pokaždé s jiným soupeřem, a jednou dokonce až v závěrečné rozehře. Jsem proto rád, že jsme to prolomili. I druhé místo je sice obrovským úspěchem, ale je to úplně jiný pocit, když odjíždíte s titulem. Navíc ho muži získali úplně poprvé,“ pokračoval.

„Vládneme v družstvech českému golfu a soupeři z nás mají oprávněný strach.“kapitán družsteve dospělých Jan Wolny

Muži na cestě za premiérovým titulem postupně v play off porazili PGC Ostravu 3:2, GC Brno 6:3 a Kunětickou Horu 6,5:2,5. Podle výsledků se zdá, že se BGK nejvíce trápil ve čtvrtfinále.

„Je v něm zkrácený formát a je to ošidné. Stává se, že proto vypadne i favorit. Ale měli jsme to pod kontrolou, i když to vypadá vyrovnaně. Na druhou stranu několik zápasů semifinále a finále se rozhodovalo na poslední (osmnácté) jamce. Nebylo to tak přesvědčivé, jak ukazuje výsledek,“ vysvětlil.

Mimořádný kousek se povedl ve finále také Vojtěchu Pavelkovi, který dvanáctou jamku trefil na jediný úder (hole in one). „Tohle nepředvedl ve své kariéře poprvé. Psychiku soupeře taková věc poznamená. Ukázal, že je ve výborné formě. Ale všichni naši kluci jsou herně výborní a v čem se od druhých týmů lišíme, je, že máme ohromnou sílu i v kolektivu. Všichni si fandí a přejí. Jakmile někdo odehraje zápas dříve, hned jde druhému pomoct. Tahá mu vozík s holemi, radí. To není v ostatních družstvech úplně obvyklé. Někde si závidí, zuří boj o fleky, protože hrát může jen šest hráčů. My jsme prostě tým, to je naše krédo,“ dodal Wolny.

Ženy rozehrály play off excelentně. Jednoznačně porazily ve čtvrtfinále GC Brno 2,5:0,5 a šanci nedaly ani Erpetu Praha, který rozdrtily 4,5:1,5. Přemožitelky našly až v boji o titul a podlehly Mariánským Lázním 2:4.

„Rozhodovalo se hned v úvodu. Prohrály obě čtyřhřy a výchozí pozice byla před následujícími dvouhrami za stavu 0:2 těžká. Soupeřky měly psychickou výhodu a věděly, že jim stačí získat už jen jeden a půl bodu. To si uhrály, dvouhry skončily nerozhodně 2:2,“ řekl kapitán družstva Jan Wolny k zápasu a zdůraznil, že i druhé místo je obrovským úspěchem a váží si ho.

Další zprávy z regionu