Růžička dostal od města Třinec jedno z největších ocenění

Martin Růžička převzal z rukou primátorky Věry Palkovské Cenu statutárního města Třinec. Získal ji za mimořádné zásluhy při propagaci ledního hokeje a za celoživotní přínos třinecké hokejové komunitě.

Martin Růžička dostal od primátorky Věry Palkovské Cenu statutárního města Třinec. Foto: Petr Rubal

K slavnostnímu vyznamenání došlo na pódiu společenského večírku Ocelářů pro partnery a sponzory klubu. „Martine, slyšela jsem, že jste pověrčivý a zakládáte si na rituálech. Od města ale nyní dostanete cenu, kterou můžete obdržet jen jednou za život a nebude se to opakovat,“ uvedla s úsměvem Palkovská. „Přeji vám však, aby vám i v budoucnu vycházely jiné rituály. Třeba ten, při kterém zvedáte nad hlavu pohár mistra extraligy, a to nejlépe v třineckém dresu,“ doplnila.

„Překvapilo mě to. Moc si ocenění vážím. Děkuji. Třinec mi přirostl k srdci. Je to můj druhý domov.“Martin Růžička

Růžička prozradil, že se o svém vyznamenání dozvěděl ráno v den ocenění. Právě z úst primátorky. „Řekla mi na golfu, že bude mít se mnou nějakou seanci na pódiu. Nevěděl jsem, co má na mysli. Doufal jsem jen, že nepůjde o nějaký taneček. Na to jsem se úplně necítil,“ líčil Růžička. A když zjistil, o co jde, tak neměl slov. „Překvapila mě. Moc si ocenění vážím. Děkuji,“ pokračoval dojatě.

Růžička přišel do Třince v roce 2009 a je jediným hráčem, který získal s Oceláři všech šest titulů. Je držitelem mnoha klubových i extraligových rekordů, mezi který patří výkon v play off 2011. Tehdy táhl mužstvo 33 body (17+16) za historicky prvním triumfem.

„Pamatuju si, jak jsem do Třince přijel poprvé,“ řekl Růžička. „Jel jsem kolem železáren a byl nervózní, co mě v novém klubu a městě čeká. Když se ohlédnu zpět, bylo to nejlepší životní i kariérní rozhodnutí. Povedlo se mi tady dosáhnout věcí, o kterých jsem ani nesnil,“ přiznal elitní útočník, který jako hráč Třince startoval na nejvýznamnějších sportovních akcích – v roce 2010 se stal mistrem světa a osm let později si zahrál na olympijských hrách.

A na kolik se cítí rodák z Berouna už jako Třinečan? „Jsem tady tři čtvrtiny roku a dá se říci, že jsem tu strávil celkově čtvrt života. Po těch letech a úspěších, jaké jsme s klukama dosáhli, se tady cítím jako doma. Třinec mi přirostl k srdci, je to můj druhý domov,“ vysvětlil Růžička.

Nevyloučil, že se usadí v našem regionu jednou natrvalo. „Rodinu mám i v Berouně, ale našel jsem si tu hodně kamarádů a manželka pochází z Těšína. Už jsme se bavili o různých variantách. Uvidíme, jak to bude po kariéře. A končit ještě nehodlám,“ uzavřel s úsměvem.

Další zprávy z regionu