Růžička rozhodl prodloužení sólo akcí, výhru Ocelářů řídil čtyřmi body

Třinečtí hokejisté porazili doma České Budějovice 4:3 v prodloužení. O výhře rozhodl Růžička, který si navíc připsal tři asistence při obratu ve druhé třetině z 0:2. Oceláři hráli už bez Pánika, jehož vyměnili do Pardubice za Ciencialu.

Martin Růžička rozhodl prodloužení sólovou akcí. Korunoval tím výborný večer, ve kterém nasbíral čtyři body (1+3). Foto: Lukáš Filipec

Růžička rozhodl prodloužení po třiceti sekundách individuální akcí. Vyjel z útočného pásma do středního, ale obloučkem otočil hru zpět a rychlými kroky přebruslil bránící hráče. Sólo zakončil střelou do horního růžku.

„Neplánoval jsem to. Viděl jsem, že dva kluci z Budějovic šli střídat. Možná jsem je lehce zmátl. Sil jsem už také neměl úplně moc, ale otevřel se prostor, tak jsem to zkusil a vyšlo to.“Martin Růžička

„Neplánoval jsem to. Viděl jsem, že dva kluci z Budějovic šli střídat. Možná jsem je lehce zmátl. Sil jsem už také neměl úplně moc, ale otevřel se prostor, tak jsem to zkusil a vyšlo to,“ popsal Růžička vítěznou trefu. Gólem se vyhoupl do čela produktivity soutěže (16+25). Také je druhým hráčem v historii české extraligy, který překonal v deseti sezonách v základní části hranici čtyřiceti bodů.

Zápas se nevyvíjel dobře. Oceláři sice soupeře v úvodní třetině přestříleli 18:6, ale do kabin šli za stavu 0:2. Mazance překonali Kachyňa z levého kruhu a Kubík z opačné strany v přesilové hře. Oceláři kontrovali třemi góly v rozmezí 26. až 35. minuty. Všechny padly v početní převaze. Nestrašil skóroval z pravého kruhu, Voženílek usměrnil do sítě prudkou přihrávku Jeřábka a Roman završil obrat z dorážky.

České Budějovice vyrovnaly ve 48. minutě, když po pasu Ordoše zakončil do prázdné branky Kubík. Poslední slovo měl ale Růžička, který nasbíral v posledních čtyřech zápasech deset bodů (2+8).

„V první třetině, kterou jsme prohráli 0:2, jsem neměl hráčům co vytknout. Výkon byl dobrý i ve druhé třetině, ve které jsme využili přesilové hry a hráli dobrý hokej,“ uvedl třinecký trenér Zdeněk Moták. „Možná jsme se ve třetí třetině dostali trošičku pod psychický tlak a po inkasovaném gólu jsme hru zatáhli více. Hosté měli vyložené šance a Mazi (brankář Marek Mazanec) nás podržel. Pak to Růža skvěle otočil a dal gól. I se dvěma body jsme spokojeni. Budějky jsou těžký soupeř,“ doplnil.

Třinecký kouč postrádal několik hráčů – kvůli zraněním Hudáčka, Daňa a Marinčina. Nemocný je Kurovský a Pánik už scházel v sestavě, protože se dotahovala hráčská výměna s Pardubicemi.

Příští kolo odehrají Oceláři v neděli na ledě Pardubic.

Třinec – České Budějovice 4:3 v prodl. (0:2, 3:0, 0:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Nestrašil (Růžička), 34. Voženílek (Jeřábek, Růžička), 35. Roman (Voženílek, Růžička), 61. Růžička (Voženílek, Smith) – 4. Kachyňa (Toman), 15. Kubík (Pýcha, Hovorka), 48. Kubík (Ordoš). Rozhodčí: Mrkva, Obadal – Hlavatý, Lederer. Vyloučení: 4:5. Využití: 3:1. Diváci: 4296.
Třinec: Mazanec – Polášek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, Jeřábek – Růžička, Nestrašil, Voženílek – Haas, Vrána, Walega – Hrehorčák, Holinka, Roman – Sikora, Čacho, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu