Sajdoková urvala titul hlavou, přišla ale o debut na Diamantové lize

Výškařka Bára Sajdoková obhájila na ženském mistrovství ČR titul, přestože se při rozskakování zranila. I proto v soutěži absolvovala jen dva pokusy – prvním na 180 centimetrech překonala základní výšku, druhým na 190 si zajistila titul.

Bára Sajdoková (uprostřed) obhájila na ženském mistrovství ČR titul ve skoku do výšky. Foto: archiv oddílu

Sajdoková sváděla od začátku souboj nejen se soupeřkami, ale i se svým tělem. „Použila jsem při rozskakování nové tretry, navíc trochu jiné a pozdě jsem zjistila, že mi v nich noha nedrží jako obvykle. Přišla jsem na to ve špatnou chvíli. Do odrazu dávám vždy perdu, a jak jsem skočila, ucítila jsem, že nemám kotník zpevněný a že jsem si něco natáhla,“ vysvětlila Sajdoková.

„Bolest neustupovala, ale myslela jsem při obou pokusech jen na to, že to musím skočit. Urvala jsem titul hlavou, byla silnější než bolest.“Třinecká výškařka Bára Sajdoková

Ze závodu ale neodstoupila, jen s jejím trenérem Stanislavem Sajdokem mladším upravili taktiku. Začala na 180 centimetrech, zbylých třináct závodnic včetně Michaely Hrubé mělo základ na 166 a níže. „Asi nikdo nečekal, že by bylo možné vyhrát je na dva pokusy. Ale stalo se. A když vidím, že 190 skáču i s určitým zdravotním omezením, je mi jasné, že můžu skákat v budoucnu výš. To je příjemné zjištění, povzbuzující,“ pokračovala.

Opět taky potvrdila slova svého trenéra Stanislava Sajdoka mladšího, že je psychicky odolná a že má povahu bojovnice. „Nohu jsem si během závodu pořád masírovala a soustředila jsem se jen skok, který přijde. Bolest neustupovala, ale myslela jsem při obou pokusech jen na to, že to musím skočit. Urvala jsem to hlavou, byla silnější než bolest,“ vysvětlila.

Dva dny po zisku titulu si obnovila zranění

Prvním kolem startuje v Monaku tento pátek Diamantová liga, kde startují nejlepší atleti na svět. Mezi pozvanými závodnicemi byla původně i Bára Sajdoková. Osmnáctiletá výškařka si letos posunula osobní rekord už na 191 centimetrů, kterým se dělí o šesté místo ve světových tabulkách. Tímto výkonem splnila i limit na ženské mistrovství Evropy, které ale bylo zrušeno.

„Přiznám se, že před sezonou jsem si o ženském ME říkala, že by bylo fajn, kdyby vyšlo a kdybych se mohla poměřit s dospělými. Ale že mě pozvou na Diamantovou ligu, kde závodí světová špička, o tom se mi ani nesnilo,“ řekla Sajdoková.

Třinecká atletka si ještě v pondělí, den po mistrovství ČR, pochvalovala, že se cítí po návštěvě fyzioterapeuta mnohem lépe. Včera si ale na mítinku v Turku při prvním pokusu v závodě obnovila zranění.

„Kotník, který ji bolel na šampionátu v Plzni, se ozval. Dál se nedalo skákat. Musíme si tedy na první start v Diamantové lize počkat, Monako jsme museli zrušit,“ uvedl její trenér Stanislav Sajdok mladší. „Po vyšetřeních po návratu domů se ukáže, jak závažný je tento problém a jaký bude mít vliv na další průběh sezony,“ dodal.

 

Další zprávy z regionu