Sasynová získala dva tituly, Třinec hostí příští víkend MČR žáků

Karolína Sasynová nenašla ve svém premiérovém startu na juniorském mistrovství ČR přemožitele v běhu na 1500 i 3000 metrů. Na delší trati přitom během závodu zvažovala, že vzdá.

Karolína Sasynová zlomila soupeřky ve finiši. Foto: archiv K. Sasynové

Sasynová si procházela krizí a v polovině závodu ji přepadla myšlenka, že odstoupí. Přesto poslední kilometr zvládla v čase (3:05) a obdivuhodným finišem smazala čtyřicetimetrovou ztrátu.

„Celkem dost jsem se trápila, ale pak jsem si to v hlavě přepnula. Řekla jsem si, že teď buď umřu, nebo vyhraju. Jsem ráda, že vyšla ta druhá varianta.“Třinecká atletika Karolína Sasynová

„Celkem dost jsem se trápila, ale pak jsem si to v hlavě přepnula. Řekla jsem si, že teď buď umřu, nebo vyhraju. Jsem ráda, že vyšla ta druhá varianta,“ rozesmála se Sasynová. „Nějakým způsobem jsem se na posledním kilometru probudila, ten čas doteď nechápu. Takový nejsem někdy schopna zaběhnout ani v patnáctistovce. Nevím, kde se to ve mně vzalo. Díky tomu zrychlení jsem předběhla vedoucí Lilly Bell na poslední dvoustovce a vedení už nepustila. Bylo to dramatické, i trenér mi říkal, že to s ním málem seklo,“ dodala.

Sasynová se vzepjala k drtivému závěru, přestože měla v nohou závod na poloviční trati, který absolvovala o den dříve. „Je to náročné dost. Především únava mezi závody je znát, to se pak člověku na další vůbec nechce. Velkou roli tam ale hraje psychika. Když si člověk do hlavy nastaví, že je to v pohodě, tak to tak prostě bude,“ vysvětlila.

Přiznala, že po titulu na 1500 metrů ji v noci trápily křeče do lýtek i drobné žaludeční potíže. I když se nevyspala nejlépe, při rozcvičení na tříkilometrový běh se cítila dobře.

„Hodně jsem si věřila. Ale chvíli po startu jsem cítila, že to není ono, a po prvním kole mi začaly soupeřky utíkat. Závod rozběhly svižně, nabrala jsem ztrátu asi čtyřiceti metrů. Překvapily mě. Čekala jsem, že se poběží taktický souboj o medaile stejně jako na 1500,“ vysvětlila.

Dodala, že závod na 1500 metrů byl o den dříve hodně otevřený. „Nastoupila jsem tam na poslední pětistovce a holky se mě docela dlouho držely. O vítězství se rozhodlo až v závěrečné rovince, kde se mi podařilo úplně odtrhnout od zbytku startovního pole,“ dodala.

Sasynová v běhu na 1500 metrů porazila o sekundu a půl Adélu Hluchou, která měla před závodem na této trati nejlepší čas z juniorek. Třinecká atletika triumfovala výkonem 4:34.74. Běh na 3000 vyhrála v čase 9:40.48. Druhá v pořadí ztratila na Sasynovou šest sekund. „Oba časy mě hodně překvapily. Na 1500 jsem netušila, že z tak pomalu rozběhnutého závodu může být konečný výsledek takhle kvalitní. Z času na trojce jsem úplně mimo, je skvělý,“ uzavřela.

Výsledky dalších našich atletů, Třinec hostí o víkendu žákovské MČR

Zina Pindorová je prvním rokem dorostenkou a na mistrovství ČR obsadila ve své věkové kategorii čtvrté místo v běhu 300 metrů přes překážky. S časem 44.20 zaostala za bronzem o 37 setin. Třinecká atletka při postupu do finále vyhrála jeden ze tří rozběhů v osobním rekordu (44.15).

Další dorostenec Nikodem Mitrenga skončil shodně šestý v běhu 2000 metrů přes překážky (6:20.98) a běhu 3000 metrů (9:06.32). Na obou tratích si vytvořil nový osobní rekord. Stejně dopadl mezi juniory Marek Krišica. Pětikilometrový běh zvládl ve svém rekordním čase (15:52.56), což stačilo na šestou příčku. Stejného umístění dosáhla ještě v juniorkách i Hana Bruková v hodu kladivem (42,55 metrů).

Klára Teofilová byla v trojskoku s výkonem 11,39 metrů mezi juniorkami devátá. Andrzej Waclawik si vylepšil v běhu 2000 metrů přes překážky osobní rekord na 6:56.70 a obsadil v dorostencích šestnáctou pozici.

Další vrcholná akce atletů se koná v Třinci. Městský stadion na Lesní bude 19. a 20. září dějištěm žákovského mistrovství ČR.

Další zprávy z regionu