Sliž zvládl premiéru na mistrovství světa mužů

Radomír Sliž potvrdil na mistrovství světa mužů ve sportovní gymnastice, že je nejlepším českým závodníkem v koni našíř. Poradil si s nervozitou i sestavou, kterou zvládl bez pádu a podle představ reprezentačních trenérů.

Radomír Sliž mladší je českou jedničkou v koni našíř. Foto: Pavel Ponížil

„Když jsem doskočil, byl jsem spokojený. Viděl jsem úsměvy na tvářích trenérů i kluků. Naše euforie ale brzy opadla, jakmile vyhlásili výsledky. Nebyl jsem si vědom žádné chyby, za kterou by mi mohli rozhodčí strhnout 2,1 bodu. Nepovolil jsem špičky, nerozcházely se mi nohy. Technicky jsem neudělal nic špatně. Všichni z naší výpravy se divili,“ uvedl Sliž.

„Když jsem doskočil, byl jsem spokojený. Viděl jsem úsměvy na tvářích trenérů i kluků.“

Třinecký gymnasta obdržel 11,933 bodů a v celkovém hodnocení obsadil 64. místo z 202 závodníků. Ze všech čtyř Čechů byl nejlepší. „Z výsledné známky jsem ale zklamaný. S takovou bych u nás bojoval o účast ve finále,“ pokračoval Sliž, který vybojoval letos v koni našíř titul mistra ČR. Za vítěznou sestavu získal 13,45 bodů.

„Je znát, že rozhodčí jsou na mezinárodní úrovni přísnější. Ale ve srovnání s mistrovstvím Evropy, kde jsem dvakrát spadl a dostal jsem 10,5 bodů, jsem si polepšil. Nahoru jsme šli i jako družstvo, trenéři s námi byli velmi spokojeni,“ pokračoval.

Sliže v závodě ani nerozhodilo, že cvičil na MS v Kataru jinou sestavu, než na kterou se připravoval. „Trenéři si ale přáli, abych jel na jistotu a bez chyb, a proto jsme vyřadili obtížné prvky. Asi se obávali, aby se neopakovalo mistrovství Evropy, protože v trénincích jsem padal. Kůň mi nesedl a nadávali na něj i ostatní,“ vysvětlil.

Sliž je prvním v téměř padesátileté historii třineckého oddílu sportovní gymnastiky, kdo startoval v mužích na MS. O jakou zkušenost by se podělil s dětmi, které se s ním připravují v gymnastickém sále haly STaRS a chtěli by ho napodobit?

„Makat, makat, makat,“ radil devatenáctiletý gymnasta. „A také nechat nervozitu doma nebo na hotelu. Na mistrovství Evropy na mě trochu dolehla, ale teď jsem se jí zbavil. Říkal jsem si, že o nic nejde, a soustředil jsem se na to, abych zajel sestavu naplno a s úsměvem. To bylo heslo celého našeho týmu,“ pokračoval.

Třinecký gymnasta se také chce zlepšovat. Potenciál ukázal i minulý rok, kdy překvapil čtvrtým místem v koni našíř na soutěži Světového poháru mužů. „Vystupoval jsem tam s obtížnější sestavou, ale myslím si, že výkon byl vcelku srovnatelný s tím, jaký jsem teď převedl na MS. Jen ji rozhodčí lépe ohodnotili a nebyla tam taková konkurence jako na MS, kde startuje celá špička. Chci jít výkonnostně výš a vím, že na to mám,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu