Šok, ostuda, řekl Neček po prohře třineckých fotbalistů 0:7

Cesta třineckých fotbalistů v českém poháru skončila ve třetím kole debaklem 0:7 na hřišti prvoligové Olomouce. Takový výprask Jiří Neček ve své trenérské kariéře nezažil.

Šimon Šumbera byl jedním ze sedmi hráčů základní sestavy Třince, který utkání začal na lavičce. Archivní foto: Petr Rubal

Třinec vyhrál v neděli ve Varnsdorfu, zítra (29. září) hostí Jihlavu. Kvůli nabitému zápasovému programu i postavení v tabulce (14. místo) upřednostil druhou ligu. Do utkání v Olomouci, kde v létě v přípravě zvítězil 3:2, proto poslal Neček hlavně náhradníky, v poli se změna dotkla sedmi z deseti postů.

„Prioritou je druhá liga, proto jsme se rozhodli, že dáme příležitost všem z lavičky. Někteří ale podali absolutně neprofesionální výkon. Jakoby si neuvědomili, o co hrají. Když dostanou šanci, musí odevzdat všechno, musí hrát na 120 procent. Ale to se nestalo. Jsem hodně zklamaný z individuálních výkonů některých kluků. Jasně, ne každý zápas se povede, ale 0:7 jsem nezažil. Svým výkonem jsme udělali klubu ostudu. Velkou,“ mrzela Nečka.

„Jasně, ne každý zápas se povede, ale 0:7 jsem nezažil. Svým výkonem jsme udělali klubu ostudu. Velkou.“trenér třineckých fotbalistů Jiří Neček

Od rozpadu Československa dopadl Třinec v poháru hůře jen jednou. V roce 1993 podlehl Baníku Ostrava 0:8.

První půl hodinu ale nic nenasvědčovalo, že by si Třinec mohl odvézt takový ranec. Bezbrankový stav zlomil pokutový kop z 32. minuty, který spustil kanonádu. Ještě do přestávky se domácí trefili dvakrát. „Penalta byla vymyšlená, ukazovali to i v televizi. Naštvalo mě to. Další dvě branky padly kvůli našemu špatnému postavení v obranné fázi. U jedné jsme nepohlídali standardku, u druhé jsme ztratili míč ve středu hřiště,“ pokračoval.

Neček chtěl zastavit rozjetou Olomouc posílením obrany příchodem Ondřeje Kušníra a Šimona Šumbery, ale nezabralo to. Třinec inkasoval v rozmezí 56. až 61. minuty další tři branky. „V obranné fázi jsme selhali. Je pravda, že někteří hráči nehráli na svých postech, ale na to se nechci vymlouvat. Takovým rozdílem to nemělo dopadnout. Šokovalo mě to. Těšil jsem se, až rozhodčí odpíská konec. Vše ještě korunoval jejich hráč sedmou brankou, když chtěl centrovat a trefil míč do šibenice. Do čeho kopli, to tam spadlo. Jako by se je nedalo zastavit,“ posteskl si.

Šanci na reparát má Třinec už v sobotu od 10.15 proti exligové Jihlavě. „Věřím, že zápas v Olomouci nezanechá na týmu žádné negativní stopy a že navážeme na výkony proti Sokolovu a Varnsdorfu. V nich jsme soupeřům nic nedovolili, vypadalo to jinak v přístupu i organizaci hry. Takhle musíme hrát,“ uzavřel.

Olomouc – Třinec 7:0 (3:0)
Branky: 32. z pen. a 38. Plšek, 36. Jemelka 56. a 60. Falta, 61. Texl, 83. Sladký. Rozhodčí: Adámková – Podaný, Polák. ŽK: Schwendt (Třinec).
Třinec: Bárta – Samiec, Mravec, Reintam, Janoščín (54. Šumbera) – Schwendt, Vaněk (54. Kušnír), Klec, Janošík – Omasta (64. Čelůstka) – Dedič. Trenér: Neček.

Další zprávy z regionu