Sportovní gymnastika slaví padesát let, dárkem bylo zorganizování MČR

Třinecký oddíl sportovní gymnastiky slaví letos padesátiny a na počest významného jubilea zorganizoval MČR ve všech hlavních kategoriích. Z domácích získal Radomír Sliž mladší bronz za sestavu v koni našíř.

Radomír Sliž mladší získal za sestavu na koni našíř bronzovou medaili. Foto: Roman Baselides

Sliž nestačil jen na dva nejlepší české gymnasty současnosti – Davida Jessena a Daniela Radovesnického. „Za dané účasti je to dobrá medaile. Důležité pro něj také bylo, aby si zvedl sebevědomí po mužském mistrovství Evropy, které se mu nepovedlo a neobešlo se bez pádů. I proto zvolil lehčí sestavu, aby ji zajel bez chyb. Na Davida Jessena by ale neměl ani s těžšími prvky. Radek ho v kvalifikaci porazil, protože Jessen spadl, který ale ve finále už svou sestavu s vysokou obtížností zvládl. Umí zajet koně na světové úrovni,“ dodal třinecký předseda oddílu Radomír Sliž starší.

„Máme po rekonstrukci haly STaRS skvělé zázemí, i pro pořádání MČR ideální. Věřím, že v dalších letech budou úspěchy přibývat.“Předseda oddílu Radomír Sliž starší

O medaili bojoval také na bradlech Jáchym Turoň v kadetech. V kvalifikaci skončil třetí, ve finále byl ale pátý. „Určitě na medaili měl, ale zkazil jeden prvek, upadl a připravil se o ni. Chybami se člověk učí,“ řekl předseda oddílu na adresu Turoně, který obsadil ještě šesté místo na prostných.

Další třinecký závodník Lukáš Bartošek dostal ve finále na přeskoku, kde obsadil poslední šesté místo. „Pokazil si to druhým skokem, po kterém přepadl a po doskoku udělal kotoul. Ale mám velkou radost, že ve finále vůbec startoval. Je úspěchem, že náš oddíl měl v každé kategorii zastoupení ve finále,“ těšilo Sliže.

Třinecký oddíl měl na MČR, které pořádal v hale STaRS, čtyři závodníky. V kadetkách startovala Rozálie Sára Jakešová. V čtyřboji obsadila 31. místo, přičemž nejlépe si vedla na kladině (24. místo). „Prošla sítem kvalifikačních závodů, je prvním rokem v této kategorii. Už jen samotná účast je úspěchem i zkušeností,“ dodal.

Oddíl sklízel v poslední dekádě hodně úspěchů
Ondřej Janeczko získal v roce 2010 ve starších žácích pro třinecký oddíl po dlouhých 32 letech titul. MČR vyhrál později v kadetech, juniorech i mužích. Nejvíce si cení startu ne evropské olympiádě mládeže.

„Čtyřikrát se zúčastnil mistrovství Evropy, dvakrát jako junior a dvakrát v mužích Můj syn Radek startoval na mistrovství světa mužů, je jediným z padesátileté historii oddílu, který se tam dostal. To jsou naše nejvýraznější úspěchy. Máme po rekonstrukci haly STaRS skvělé zázemí, i pro pořádání MČR ideální. Věřím, že v dalších letech budou úspěchy přibývat,“ uzavřel předseda oddílu Radomír Sliž starší.

Další zprávy z regionu