Staszowskému nevyšla kvalifikace na MS, už začal boj o olympiádu

Michał Staszowski usiloval do poslední chvíle o svou druhou účast na mistrovství světa mužů v alpském lyžování. Neúspěšně, byť dosáhl zajímavých výsledků. Doplatil na tvrdší nominační kritéria i několik zrušených závodů.

Michał Staszowski cítil, že měl letos lepší formu než před dvěma roky, kdy se zúčastnil MS ve slalomu. Už přepnul do módu boje o olympiádu, která se za rok koná v Pekingu. Cítí, že má šanci, a to ho motivuje. Foto: archiv M. Staszowského

Staszowski se postupu přiblížil 11. ledna, kdy zajel v Záhřebu ve slalomu svůj druhý bodově nejlepší výsledek kariéry.

„Štve mě to o to víc, že formu a výsledky jsem měl tuto sezonu lepší než před dvěma lety, kdy jsem se dostal na mistrovství světa poprvé.“Michał Staszowski

„Závod byl hodně slušně obsazený, protože se tam konal o pět dní dříve Světový pohár a někteří skvělí lyžaři ve středisku zůstali. Skončil jsem šestý, a hlavně mě povzbudilo, že jsem měl nejrychlejší druhé kolo ze všech. Například jsem o pár desetin porazil i Vidoviče, který byl o několik dní dříve v tom závodu Světového poháru dvanáctý. To je krásný skalp. Jen jsem potřeboval ještě jeden podobný výsledek, abych se nominoval na MS,“ uvedl Staszowski.

Měl i smůlu, o několik příležitostí přišel zásahem vyšší moci. „Většinu závodů, na které jsem se poté chystal, zrušili kvůli covidu nebo přívalu nového sněhu. Ani jsem tak neměl šanci zabojovat o kýžený druhý výsledek, který by mě posunul na mistrovství světa. Štve mě to o to víc, že formu a výsledky jsem měl lepší než před dvěma lety, kdy jsem se dostal na mistrovství světa poprvé,“ podotkl.

Nenahrávaly mu ani podmínky kvalifikace. „Aby na mistrovství světa nestartovalo moc lidí, tak vypsali tvrdší nominační kritéria. Před dvěma lety stačilo, abych se nacházel ve světovém žebříčku do 350. místa, tentokrát byla stropem 250. pozice. No, a pohybuju se okolo 320. příčky. Chyběl mi jeden výsledek, jaký jsem zajel v Chorvatsku,“ upřesnil.

Staszowski se od této sezony připravuje s novou tréninkovou skupinou. Od podzimu dělá často i sparingpartnera Ondřeji Berndtovi, který na poslední olympiádě skončil šestnáctý v kombinaci. Odchovanci SKI Mosty se tím otevřely nové možnosti.

„Jednou jsem trénoval i s Kristoferssenem, který tuto sezonu vyhrál tři závody Světového poháru. Dostal jsem od něj dvě a půl vteřiny, to není velká ztráta. V závodě Světového poháru by to bez problémů stačilo na postup do druhého kola. Trénoval jsem i s reprezentačním áčkem Švýcarska, mám za sebou plno výživných tréninků. Jen je škoda, že se to nepovedlo prodat. I Ondra si myslel, že na MS pojedu. Ví, čeho jsem schopný,“ dodal.

Pozitivní ale je, že se zotavil ze zranění, kvůli kterým rok nezávodil. Minulou sezonu měl problémy s třísly, bolesti mu později působila i samotná chůze, proto stihl jen dva závody.

„Musím zaklepat, že je všechno v pořádku,“ oddechl si Staszowski. „Bál jsem se, že se budu vracet do formy delší dobu. Ani příprava nebyla optimální. Jsem členem reprezentačního béčka a naším týmem se prohnal covid, navíc jsem si v přípravě zvrtnul kotník. To mě vyřadilo na měsíc. Začínal jsem v podstatě z nuly. Ale přišel první závod, ve kterém jsem po úvodním kole vedl a věděl jsem, že jsem tam, kde jsem před dvěma lety skončil. To bylo příjemné,“ těšilo ho.

I když se nedostal na mistrovství světa, sezona mu nekončí. „Budu jezdit slalomy Evropského poháru, abych si vylepšil postavení ve světovém žebříčku. Příští rok je olympijská sezona, motivuje mě to. Chci o účast zabojovat,“ podotkl.

Šanci má. „Situace se u nás změnila. Už nejsou čtyři dominantní lyžaři a za nimi díra. Záleží také, kolik míst si vyjedeme. Před minulou olympiádou v Soči jsme dva měsíce před jejím startem měli jistá jen dvě místa, nakonec jich bylo osm. I proto je důležité, abych teď objížděl závody a snažil se vylepšit postavení českého lyžování. Navíc cítím, že jsem udělal pokrok i v obřáku. V poslední době jsem ale vše hodil na jednu kartu a snažil se sjet co nejvíce bodu ve slalomu, ve kterém jsem se chtěl dostat na MS,“ uzavřel Staszowski.

Další zprávy z regionu