Staszowski bude o víkendu startovat na MS ve slalomu

Přísloví Nikdy se nevzdávej, je mezi sportovci oblíbeným mottem. Michał Staszowski je živým důkazem, že se tím vyplatí řídit. Opakovaně zahnal úvahy o konci kariéry a zítra bude poprvé startovat na MS mužů ve slalomu.

Michał Staszowski zaujal reprezentačního trenéra Filipa Marka už výkony v Bosně a Hercegovině, kde vyhrál první tři závody ve FIS Cupu v sezoně. Foto: archiv M. Staszowského

„Je to pro mě obrovské zadostiučinění,“ podotkl Michał Staszowski z Milíkova, který si až do letošní sezony přivydělával na přípravu i závody, protože neměl sponzora. „Stojí za tím hodně práce. Nikdo netuší, kolik tun jsem nazvedal v posilovně, kolik kopců jsem sjel a kolik ovcí jsem ostříhal, abych měl peníze na svou kariéru. Je to opravdu velké číslo,“ pokračoval čtyřiadvacetiletý závodník SKI Mosty.

„Umístění z kvalifikace je dobře bodované. Když zariskuju a vyjde mi to, mohl bych na tom dvojnásobně vydělat. A jak se říká, odvážnému štěstí přeje.“Závodník SKI Mosty Michał Staszowski

Staszowski navazuje na předchozí průlomovou sezonu. Před ní se rozhodl, že si rozloží vysokoškolské studium a získaný čas investuje do přípravy. Tehdy přiznal, že nikdy více netrénoval, i když byl vždy pracovitý a vše měl vydřené. Sklidil za to loni nečekaný výsledek – vyhrál Český pohár ve slalomu mužů a vzbudil pozornost reprezentačních trenérů.

„Český pohár je ale zkreslený. Naši dva nejlepší lyžaři Berndt a Krýzl ho vynechávají, protože upřednostňují závody se světovou špičkou. Reálně jsem se pohyboval na třetím čtvrtém místě a předpokládal jsem, že pojedou na mistrovství světa od nás čtyři slalomáři. Věděl jsem proto, že nějakou šanci mám. Ale v lyžování se může stát cokoliv,“ vysvětlil.

Staszowskému vyšly tuto sezonu hned první závody FIS Cupu, ve kterém vyhrál třikrát v Bosně a Hercegovině. „Jeden z nich měl hodně kvalitní obsazení, a přesto jsem měl před druhým náskok dvě a půl sekundy. Po těch závodech jsem věděl, že jsem ve formě a že příprava stála za to. Našel jsem si po minulé sezoně sponzora, díky němu jsem mohl jezdit mnohem více na ledu. To mi hodně pomohlo, abych se zase zlepšoval,“ podotkl.

Nominaci se přiblížil po Novém roce na závodech v Záhřebu, kde skončil za vítězem jen o pár desetin druhý. „Splňoval jsem po něm kritéria našeho svazu. Měl jsem potřebné body z FIS Cupu a ve světovém žebříčku jsem se pohyboval do třístého místa (aktuálně 220.) Pořád jsem si ale ještě nic nepřipouštěl, protože mohl někdo nějakým výsledkem vyletět a jel by na můj úkor,“ vysvětlil.

Zaujal reprezentačního trenéra svým pokrokem
Trenér české reprezentace mužů Filip Marek volal Michalu Staszowskému poprvé ohledně nominace začátkem ledna.

„Věděl, že jsem se zlepšil. Zaujaly ho hned moje výsledky i časy z Bosny a říkal si, že to nebude náhoda, když jsme třikrát za sebou zopakoval výkon. Osobně mě pozoroval na tréninku v rakouském středisku Obdach, kde se připravují i nejlepší závodníci světového poháru, a říkal mi, že jsem ho svými jízdami zaujal. Líbily se mu. Řekl, že mě bere, jen to musí schválit rada Českého svazu lyžování. Stalo se,“ řekl Staszowski.

Paradoxně se mu od té doby zhoršily výsledky. „Trénoval jsem kondičku, cítil jsem se unavený a moc mi to v závodech nešlo. Pětkrát za sebou jsem nedojel, až naposledy jsem skončil osmý. Vzhledem ke konkurenci je to dobré umístění, výkon byl slušný. To je dobré znamení směrem k mistrovství světa,“ pokračoval.

Jeho závody přijdou na MS na řadu 16. a 17. února a musí projít i kvalifikačním sítem. „Prvních padesát zařadili rovnou do hlavního závodu, dalších padesát lyžařů bude bojovat o 25 volných míst. Myslím si, že většina pojede na jistotu, sám ale nevím, jakou strategii zvolím. Umístění z kvalifikace je dobře bodované. Když zariskuju a vyjde mi to, mohl bych na tom dvojnásobně vydělat. A jak se říká, odvážnému štěstí přeje,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu