Staszowski je na pomezí velkého světa lyžování

Michał Staszowski si v průběhu sezony zase dokázal, že se může nejen rovnat nejlepším lyžařům u nás, ale že je může i porážet. Závodník SKI Mosty dokonce vyhrál ve slalomu i Český pohár mužů a dostal nabídku trénovat s olympionikem Ondřejem Berndtem.

Michał Staszowski vyhrál letošní ročník Českého poháru mužů ve slalomu. Foto: Jan Čermák

„Mám za sebou neskutečně dobrou sezonu. Skoro ve všech slalomech, kde jsem startoval, jsem stál na bedně a spoustu z nich vyhrál,“ těšilo třiadvacetiletého lyžaře, který před týdnem dostal nabídku od olympionika Ondřeje Berndta, aby spolu trénovali.

„Pro mě by to byl obrovský přínos. Je lepší, zkušenější. Tahali bychom se navzájem. Vidí, jaký pokrok jsem v poslední době udělal. Jsem teď na pomezí velkého světa lyžování a mohlo by mi to pomoci do něj prorazit. Má výborného trenéra, spolupráce mě láká. Ale ještě jsem se nerozhodl, je to komplikované,“ pokračoval Staszowski.

První překážkou jsou finance, druhou vysokoškolské studium. Letošní ročník opakuje, aby se plně věnoval lyžování. Sám říká, že nikdy v životě netrénoval tolik jako před touto sezonou, a projevilo se to i ve výsledcích.

„Láká mě i mistrovství světa dospělých, které se koná příští rok ve Švédsku. Je reálné, abych se tam dostal.“Michał Staszowski, lyžař z oddílu SKI Mosty

„Ví, v jaké jsem situaci. Že si přivydělávám, abych mohl jezdit na soustředění a závody. Mám několikanásobně nižší rozpočet než on. Dokonce jezdí na soustředění do Chile a na Nový Zéland. To by se mě netýkalo. Ale v podzimní části bychom se mohli spojit. Říkal, že bychom se dělili o náklady na trenéra, ale že by nechtěl moc. Ještě jsem limitovaný i školou. Budu hledat způsob, abych to skloubil,“ dodal.

Staszowski zvažoval po každé z předchozích dvou sezon, zda má pokračovat v závodní lyžařské kariéře. Pokaždé ho navnadily výsledky a viditelné zlepšení. Myslí si také, že se blíží i startu ve Světovém poháru. I proto je z něho cítit, že to chce ještě zkusit.

„Lidé okolo, například otec Gábiny Capové, která je sedmnáctá ve Světovém poháru, mi říká, ať vydržím, že jsem fakt blízko. Láká mě i mistrovství světa dospělých, které se koná příští rok ve Švédsku. Je reálné, že bych se tam dostal. Nejlepší jsou Krýzl a Berndt, ale s dalšími už jezdím rovnocenně,“ podotkl Staszowski, kterého pozorněji sledují i reprezentační trenéři.

 

Další zprávy z regionu