Staszowski poráží i české olympioniky

Michał Staszowski se po loňské průlomové sezoně nadále zlepšuje. Třiadvacetiletý závodník SKI Mosty vede Český pohár ve slalomu a ve světovém žebříčku se posunul už na hranici čtyřstého místa. Cítí, že má šanci brzy poprvé startovat i ve Světovém poháru, kde závodí nejlepší lyžaři.

Třiadvacetiletý závodník SKI Mosty vede Český pohár ve slalomu a ve světovém žebříčku se posunul už na hranici čtyřstého místa.

Jeho kariéra nabrala neočekáváný směr. Ještě před minulou sezonou uvažoval, že bude poslední a s lyžováním skončí. Strmý vzestup odstartoval loni v Karlově pod Pradědem, kde se poprvé probojoval na stupně vítězů v Českém poháru mužů. Na stejném místě si letos počínal ještě lépe – vyhrál ve slalomu oba závody. Navíc byl ve všech čtyřech kolech nejrychlejší.

„Porazil jsem zde i některé naše olympioniky, kteří za pár dní odlétali do Koree a měli mít slušnou formu.“

„Je neskutečné, jak se zlepšuju. Porazil jsem zde i některé naše olympioniky, kteří za pár dní odlétali do Koreje a měli mít slušnou formu. Každým takovým výsledkem zjišťuji, že kluci, kteří mě kdysi poráželi, jsou také z masa a kostí a že na ně mám,“ řekl Staszowski, který obsadil v této sezoně i první a druhé místo ve FIS Cupu v Bosně a Hercegovině. A výkony budí ohlas i mezi odborníky.

„Je pro mě povzbuzující, že se o mně někteří trenéři bavili v souvislosti s olympiádou. Každý sportovec ji chce zažít, ale nevěřil jsem, že se tomu tak přiblížím,Vím, že to chce vydržet, a kdo ví, co bude za čtyři roky,“ dodal.

Věří také, že se blíží i chvíle, kdy se poprvé postaví na start Světového poháru. „Těch cílů mám více. Mezi nimi je i start na mistrovství světa dospělých. Je to reálné. Nejlepší jsou Krýzl a Berndt, ale se Zabystřanem a Forejtkem (oba startují na olympijských hrách v Koreji) jezdím už rovnocenně. Zabojuju o to,“ podotkl.

Staszowski před touto sezonou trénoval nejvíce v životě, protože upřednostnil lyžování před studiem. „Výsledky z loňské sezony mě tak navnadily, že jsem zvolil možnost opakování ročníku. Díky tomu jsem měl i více času na práci. Dělal jsem několik měsíců v jedné IT firmě, která mi vycházela vstříc a často jsem mohl pracovat z domova. Ráno jsem tak stihl ještě i trénink. A odpoledne jsem ještě stříhal i ovce. Je to náročné, ale mohl jsem si tak dovolit více tréninků na ledovcích než loni, kdy jsem na nich strávil celkově 28 dní. Tuto sezonu jsem byl i v lyžařské hale v Litvě, to všechno mi pomáhá, abych dosahoval lepších výsledků,“ vysvětlil.

Finanční odměny za umístění v závodech jsou podle jeho slov nízké. „Například úspěch v Bosně mi pokryl náklady, které jsem se závody měl. Ale jsem rád i za to. Hodil by se mi sponzor. V tomhle směru jsem za jinými kluky z ČR pozadu,“ uzavřel Michał Staszowski.

Další zprávy z regionu