Staszowski zlomil na MČR mužů prokletí a má bronz

Michał Staszowski získal poprvé ve své kariéře medaili z mistrovství ČR mužů. Odchovanec SKI Mosty skončil ve slalomu třetí. V obou kolech ale zažil těžké chvilky a myslel si, že mu cenný kov není souzený.

Michał Staszowski se v této sezoně opět zlepšil ve slalomu a hlavně v obřím slalomu. Foto: archiv M. Staszowského

„Konečně jsem se dostal na bednu. Už jsem si myslel, že je pro mě MČR prokleté, vždycky se v minulých letech něco pokazilo,“ uvedl Staszowski.

„Přiznám se, že po dojezdu jsem byl naštvaný. Myslel jsem si, že mi medaile z mistrovství ČR není souzena.“Michał Staszowski

I letos měl namále. „V prvním kole jsem ve spodní pasáži udělal chybu, dostal jsem se do lehkého záklonu a vyhodilo mě to mimo optimální stopu. Hlavou mi hned problesklo, že vypadnu. Ale zabojoval jsem, a když jsem si na videu problematické místo prohlížel, tak jsem krizovou situaci vyřešil ideálně,“ popsal.

V cíli byl dokonce po úvodním kole druhý, na vedoucího závodníka ztrácel jen 42 setin sekundy. „Čas nebyl špatný, protože jsem horní pasáž tratě zajel ze všech nejlépe. Chodili za mnou i trenéři, chválili mě, jak jsem vršek zvládl fakt skvěle. Potěšilo mě, že to zaznamenali,“ pokračoval.

Ve druhém kole chtěl zaútočit na titul. „Na druhé kolo se ale oteplilo, trať změkla a tohle mi nikdy moc nesedělo. Dělají se koleje, jezdí se jinak v obloucích, než jsem zvyklý. Pustil jsem se přesto do jízdy naplno, ale ve čtvrté brance jsem si přišlápl lyži a nemohl jsem až do cíle chytnout ideální rytmus. Přiznám se, že po dojezdu jsem byl naštvaný. Myslel jsem si, že mi medaile z mistrovství ČR není souzena. Když jsem koukl na tabuli, viděl jsem, že jsem druhý a věděl jsem, že už skončím nejhůř třetí,“ těšilo ho.

Staszowski přiznal, že měl po závodě smíšené pocity. „Celou sezonu s klukama jezdím, porážel jsem je. Když jsem stál na startu věděl jsem, že mám na to, abych celé mistrovství vyhrál. Také s výkonem nejsem úplně spokojený, v obou kolech jsem dělal chyby. Na druhou stranu kazili i jiní a byl jsem třeba lepší než Daniel Paulus, který už závodil i na mistrovství světa. A pořád je to také moje první medaile na mužském mistrovství ČR,“ pousmál se.

Nemusela být jedinou. Staszowski skončil v obřím slalomu pátý, jen 64 setin ho dělilo od třetího místa. „Výkon mě hodně potěšil. Předvedl jsem dvě vyrovnané jízdy a získal jsem v obřím slalomu druhé nejlepší body v sezoně. Potvrdil jsem, že jsem se v této disciplíně výrazně zlepšil. Dokonce jsem letos vyhrál v obřáku i akademické mistrovství ČR. To nikdo nečekal,“ radoval se.

Další zprávy z regionu