Štefela vyhrál Beskydskou laťku, usiloval o limit na olympiádu

Jan Štefela se stal prvním českým vítězem Beskydské laťky od roku 2007 a pokoušel se v Třinci i o splnění kvalifikačního limitu na olympijské hry v Paříži (233 centimetrů). Ženskou část ovládla Tatiana Gusin výkonem 190 centimetrů.

Jan Štefela děkuje divákům za podporu. Prozradil, že v rozcvičce stěží přeskakoval 210, ale atmosféra i hudba mu vlila energii do žil. Foto: Roman Baselides

Štefela přiznal, že jej ovlivnil pohled na světelnou tabuli s číslem 233. „Věděl jsem, že jsem 230 skočil s dírou (rezervou). Viděl jsem to i na kostce. Věřil jsem proto, že 233 dám. Ale psychika je nemilosrdná. Hlava si řekla, že je to olympijský limit a už to nešlo,“ řekl Štefela.

„Psychika je nemilosrdná. Hlava si řekla, že je to olympijský limit a už to nešlo,“Jan Štefela

Podle svých slov zpanikařil. „Najednou běžím rychleji, než chci, zkracuju kroky. Neodrazím se ideálně. Tam je plno faktorů. Hlava si udělá svoje,“ vysvětlil svěřenec Jaroslava Báby. „Ale jsem spokojený, šli jsme do závodu s tím, že vyhrajeme, a to se povedlo,“ doplnil.

Štefela uspěl jako jediný na výšce 230, na které svedlo krásné souboje čtveřice výškařů. A to ještě dva favorité odstoupili kvůli zdravotním problémům na začátku. Norbert Kobielski odkulhal po prvním nezdaru na 215 a prozradil, že si narazil patu. Potíže s odrazovou nohou limitovaly loňského vítěze Luise Zayase. Druhé místo obsadil Shelby McEwen, třetí Tobias Potye.

Řecké výškařce stačily k vítězství čtyři pokusy. Poprvé zkazila až na výšce 193, to už zůstala v soutěži jediná. Druhá skončila Paulina Borys a třetí Julia Chumachenko. Obě překonaly 186 centimetrů, na kterých vypadlo pět z dvanácti závodnic startovního pole. Češky Klára Krejčiříková a Denia Pešová obsadily poslední dvě místa výkonem 177.

Výsledky:
1. Štefela (230 centimetrů) 2. McEwen, 3. Potye, 4. Doroščuk (všichni 227), 5. Kravčuk (220), 6. Portillo, 7. Carmoy, 8. Bahník, Konstantinou, 10. Rivera (všichni 215), 11. Zayas, Kobielski, Ghazal, Ruffini (všichni 210).
1. Gusin (190 centimetrů), 2. Borys, 3. Chumachenko, 4. Junnila (všechny 186), 5. McPherson, Gicquel, 7. Sadullayeva, 8. Antonia, 9. Lorenzo (všechny 182), 10. Charalambous, 11. Pešová, 12. Krejčíříková (všechny 177).

Další zprávy z regionu