Tabašnyková se pokoušela o dva metry, padl divácký rekord

Kateryně Tabašnykové stačily dva pokusy, aby se stala výkonem 192 centimetrů vítězkou Beskydské laťky, a poté atakovala i hranici dvou metrů. V napínavé mužské části skočili vítěznou výšku 224 čtyři závodníci.

Sylwester Bednarek skončil na Beskydské laťce stejně jako minulý rok druhý. Archivní foto: Petr Rubal

„Ženy i muži skákali méně než normálně. Nevím, zda to způsobila únava nebo povrch. Pořád jsme ale viděli, i když na menších výškách, krásné souboje a Kateryna určitě měla na to, aby skočila dva metry. U nás jí to ještě nevyšlo. Bylo to těsné,“ uvedl organizátor závodu Stanislav Sajdok mladší. Potěšila ho návštěva, odhadem mohlo turnikety projít okolo 4500 diváků. „Všiml jsem si, že si lidé sedali i na místa pro stání,“ dodal.

„Budu se sem vracet a byl bych rád, kdyby to bylo i s vlastními závodníky. To je teď mojí motivací.“Jaroslav Bába

Osm žen ze startovního pole překonalo před třemi dny v Hustopečích 191 centimetrů, ale v Třinci ho nezopakovaly. Na stupně vítězů stačil úspěšný skok na výšce 189, na které byly vyřazeny čtyři z posledních sedmi závodnic. Kritickou se stala také hranice 185, na které ztroskotala i česká jednička Michaela Hrubá. Ta přitom Beskydskou laťku vyhrála v roce 2016 s úspěšným pokusem 194 a moc jí nechybělo na 196.

„Těšila jsem sem. Na Třinec mám kladné vzpomínky, skákala jsem tu vysoko, i proto jsem trošku zmatená, jak to dopadlo. Ale nejsem jediná, kdo, nechci říci, že špatně zaskákal, ale nebylo to ono. I pořadatelé se mě ptali, co je špatně. Nejsem si úplně jistá, ale před dvěma lety, když jsem tu skákala naposledy, nebyla dřevěná deska mezi tartanem a plastem, který je nad ledem. Mohlo to mít vliv,“ vysvětlila Hrubá.

Zároveň ale dodala, že se na to nechce vymlouvat. Sama si je vědoma svých nedostatků. „Trefila jsem trošku jen jeden skok (druhý pokus na 185), jinak to byla katastrofa. Rozběh má být vystupňovaný a u mě to bylo spíše naopak. Na začátku jsem moc chtěla a ztrácela jsem rychlost,“ posteskla si.

Tabašnyková v úvodu sezony překonala 198 a 199 centimetrů. V Třinci už svým třetím pokusem v závodě usilovala o dva metry. „Není to obvyklé. Ale vím, že nějaký výškař si jednou na MS stanovil základ 233, skočil ho a vyhrál,“ řekla Hrubá. Postup Ukrajinky schvalovala. „Byla to jasná volba po tom, co jako jediná co skočila 192. Neměla na co čekat, 195 by nic neřešilo. Má neskutečnou formu, chtěla to zkusit,“ dodala.

Bába udělal symbolicky poslední skok
Mužské pole bylo ochuzeno o Yu Wanga, který vyhrál v Hustopečích před třemi dny výkonem 230 centimetrů. První zádrhel přišel na výšce 220, na které vypadli čtyři výškaři včetně obou českých zástupců Marka Bahníka a Martina Heindla. Další čtyři vypadli na hranici 224 a startovní pole zde mohlo prořídnout ještě více, protože tři výškaři se zachránili posledním pokusem.

Jediný Luis Rivera Castro zvládl 224 napodruhé a díky lepšímu zápisu nakonec vyhrál, protože žádný ze závodníků už nepřekonal 227. „Je to nejlepší dárek, jaký jsem mohl ke svým třicátinám dostat. Jsem trochu unavený, ale šťastný, že jsem tu mohl být,“ uvedl Castro, který vysekl i poklonu divákům „Byli jste úžasní,“ podotkl Portorikánec. Sylwester Bednarek, úřadující halový mistr Evropy, skončil v Třinci stejně jako loni druhý.

Symbolický poslední skok na Beskydské laťce udělal Jaroslav Bába, který před půl rokem oznámil konec kariéry. Na stojanech měl 150 centimerů, které překonal v riflích. „Malinko mi v nohách pořád cuká, ale nelituju. Poslední dva roky jsem se trápil, skok do výšky už mi nedělal takovou radost a výkonnost šla dolů. Je čas jít dál. Každopádně se sem budu vracet a byl bych rád, kdyby to bylo i s vlastními závodníky. To je teď mojí motivací,“ uvedl Bába, který spolupracuje s Olympem Praha. Pomáhá zde vícebojařům.

Primátorka Třince Věra Palkovská předala Bábovi dort a organizátoři mu připravili sestřih jeho několika vystoupení na Beskydské laťce. Z rukou Václava Jakeše, šéfa Enviformu, převzal i šek 50 tisíc na léčbu jeho dvouleté dcery, která má od narození rozštěp páteře.

Výsledky:
Muži: 1. Castro (Portor.) 224, 2. Bednarek (Pol.) 224, 3. Wilson (Bah.) 224,…9. Heindl a Bahník (oba ČR) oba 215.
Ženy: 1. Tabašnyková (Ukr.) 192, 2. Morganová (Brit.) a Radživilová (Uzb.) obě 189,…8. Hrubá (ČR) 180.

Další zprávy z regionu