Teenager Sliž získal na mistrovství ČR mužů poprvé titul

Radomír Sliž mladší získal za sestavu v koni našíř premiérový titul na mistrovství ČR mužů ve sportovní gymnastice. Bonusem je, že v této disciplíně splnil i nominační kritéria pro účast na mistrovství Evropy družstev.

Radomír Sliž mladší splnil limit na ME družstev už v kvalifikaci. Foto: Pavel Ponížil

„Soustředil jsem se hlavně na splnění limitu a věděl jsem, že když se mi to podaří, mohl by výkon stačit i na titul,“ uvedl devatenáctiletý Sliž, kterému k triumfu také pomohlo, že nestartoval nejlepší český gymnasta – David Jessen, účastník posledních olympijských her.

„Operovali mu biceps. Pokud by startoval a nespadl by, skončím určitě za ním. Prozatím na něho nemám. Ale postupně přidávám na obtížnosti sestavy, vidím, že jsem se za poslední rok zase zlepšil,“ těšilo Sliže, který loni obsadil ve své nejoblíbenější disciplíně i kvůli pádům páté místo.

Třinecký gymnasta už v kvalifikaci dosáhl velmi dobré známky (13,45), kterou si zajistil, že pojede na mistrovství Evropy. „Čekal jsem, že by to mohlo být ještě o něco lepší, rezervy jsem měl. Ale netrénoval jsem poslední dva měsíce tolik jako předtím. Připravoval jsem se na maturu a přijímačky na vysokou školu, proto jsem denně trénoval jen 1,5 až 2 hodiny. To jsou poloviční dávky, než jaké si dávám během roku,“ vysvětlil Sliž, čerstvý absolvent hotelové školy, který bude od příštího ročníku studovat na Pedagogické fakultě obor výchova ke zdraví v kombinaci s tělocvikem.

„Soustředil jsem se hlavně na splnění limitu a věděl jsem, že když se mi to podaří, mohl by výkon stačit i na titul.“novopečený mistr ČR Radomír Sliž mladší

Sliž minulý rok překvapil čtvrtým místem v koni našíř na soutěži Světového poháru mužů. Je členem reprezentačního týmu, se kterým se v této sezoně zúčastnil dvou mezistátních utkání a absolvuje s ním tři čtyři soustředění ročně. Jinak se ale připravuje v Třinci pod vedením Ericha Szlauera.

„Je to jeden z nejlepších v republice. Jsem rád, že ho tady v Třinci máme. Navíc i zázemí je tu na vysoké úrovni,“ podotkl Sliž, kterému hodně pomáhá i Ondřej Janeczko. Několikanásobný mistr ČR začal v Třinci s trénováním. „Umí odlehčit situaci, poradit. Když tu není, cítím se nesvůj. Pomáhá mi hlavně psychicky,“ řekl Sliž na adresu Janeczka, kterého zástupci třineckého oddílu přemlouvali, aby ještě na mistrovství ČR startoval.

„Pořád to v sobě má, je silný. Uvidíme, třeba to zkusí příští rok na MČR, které k našemu padesátiletému výročí založení oddílu plánujeme uspořádat,“ uvedl předseda třineckého oddílu Radomír Sliž starší.

Gymnasté mají dva krajské přeborníky a jeden bronz

Třinecký oddíl sportovní gymnastiky má v žácích dva krajské přeborníky – Alexe Adamčíka a Jáchyma Turoně. Čtvrtý ještě skončil Matouš Cieslar. Bronzovou medaili získala na krajském přeboru Anna Orliczková (juniorky B).

Všichni jmenovaní si úspěšnými výsledky zajistili postup na mistrovství ČR, kde bude z třineckého oddílu ještě startovat Klára Paszová, Zara Jurczygová a Klára Wybranietzová. Jednu z deseti divokých karet ještě může získat Veronika Wawroszová, která skončila po třech kvalifikačních závodech za postupujícími 46 gymnastkami.

 

Další zprávy z regionu