Thajboxerka Neaguová bojovala on-line o titul z MS

Lucie Neaguová zazářila v premiérovém virtuálním mistrovství světa v thajském boxu. Bojovnice z třineckého oddílu Como-3 gym postoupila z kvalifikace až do finále, ve kterém porotci přiřkli vítězství Gretel de Paz z Filipín.

Lucie Neaguová se věnuje thajskému boxu teprve tři roky. Foto: archiv L. Neaguové

„Celkově se turnaje zúčastnilo k tisícovce sportovců, které nominovaly národní svazy a všechny hmotnostní kategorie byly nabité,“ uvedla Neaguová. „Na začátku proběhlo předběžné kolo a z něj vybrali v každé váze osm nejlepších. Od čtvrtfinálových bojů se sestavil pavouk a stejně jako v ringu jsem stála jen proti jedné soupeřce. Kdo zacvičil lépe, postoupil,“ vysvětlila.

„Každý zápas obsahoval tři kola se třemi různými cviky. První bylo zaměřeno na střed těla, druhé na vrchní a poslední na spodní část těla. Šlo o to provést cviky s co nejlepší technikou a největším počtem opakování za daný časový úsek. To se mi celkem dařilo.“Lucie Neaguová

MS probíhalo formou videí, které museli natočit a poslat ve stanoveném termínu. „Každý zápas obsahoval tři kola se třemi různými cviky. První bylo zaměřeno na střed těla, druhé na vrchní a poslední na spodní část těla. Šlo o to provést cviky s co nejlepší technikou a největším počtem opakování za daný časový úsek. To se mi celkem dařilo,“ těšilo ji.

Thajský box je kontaktním sportem a Neaguová přiznala, že tento typ boje na dálku jí připadal zvláštní. „Soupeřku jsem neviděla. Nemohla jsem se přizpůsobit jejímu tempu, neměla jsem představu, jestli je můj výkon dostačující, nebo nikoliv,“ pokračovala.

Instrukce s novými cviky dostávala vždy až po postupu. „Některé jsem dokonce dělala poprvé,“ pousmála se Neaguová. „Doma jsem si nastudovala správné provedení, ale fyzicky jsem si je zkusila těsně před natáčením. Kája (Klusová) zkontrolovala, jestli odpovídá zadání, a začali jsme natáčet,“ popsala průběh vzniku videí.

Na zpracování měla minimum času, například pro finále jen pár hodin. „Cviky jsem zaslala pozdě, možná proto jsem nevyhrála. Po semifinálovém kole se totiž dlouho nikdo neozýval, tak jsem si myslela, že jsem byla vyřazena. Po delší pauze mi v odpoledních hodinách volali, že by potřebovali video do večera stejného dne. Bohužel nebylo reálné, abych to stihla, a video jsme odeslali po domluvě se svazem další den ráno. Ale poslední kolo mi už nehodnotili, doteď nevím proč,“ dodala.

S výsledkem je ale nadmíru spokojená. Zvlášť v podmínkách, jaké panují. „Trénovat v tělocvičnách sice nemůžeme, ale přírodu nám nezakázali. Připravuji se tak momentálně se svým trenérem Martinem Vaňkou a naší nejlepší bojovnicí Karolínou Klusovou hlavně kondičně, ať už během v horách, nebo venku na lapách. Jsem ráda, že se to projevilo. Ukázali jsme na MS, že bojovníci v Česku mají špičkovou kondici,“ uzavřela.

Další zprávy z regionu