Trenér Neček dostal důvěru

Vedení třineckého fotbalového klubu, který je ve druhé lize po sedmi kolech s jedním bodem poslední, řešilo, jak z krize ven. Zvolilo na české poměry neobvyklou cestu. Podrželo trenéra a posílilo kádr třemi hráči z první ligy.

Třinec na jaře ještě nevyhrál V pěti kolech získal tři body za remízy. Archivní foto: Petr Rubal

„Trenér Neček měl v létě lukrativnější nabídky, než byla naše, ale chtěl v Třinci zůstat, aby mohl pokračovat v rozdělané práci. Nevím, co bychom dělali, kdyby tehdy odešel. Nový trenér mohl mít úplně stejný začátek a pak by si fanoušci stěžovali, proč jsme ho pustili, když měl za sebou dobrou sezonu. Není proto na místě ho po pár nezdarech odvolávat. Je to zkušený a kvalitní trenér, prozatím jsme ho i celý realizační tým podrželi,“ vysvětlil generální ředitel FK Fotbal Třinec Karel Kula.

Výhrady ale k týmu i trenérům má. „Za výsledky jsme zodpovědní všichni. Nejde to hodit ani jednu stranu. Vina je kolektivní a každý musí začít u sebe. Hned po utkání s Vítkovicemi jsme začali řešit naši nepříznivou situaci. Velice kriticky jsme si vyříkali naše pohledy na danou situaci i to, v čem vidíme příčiny…,“ pokračoval.

„Trenér Neček měl v létě lukrativnější nabídky, než byla naše, ale chtěl v Třinci zůstat, aby mohl pokračovat v rozdělané práci.“Generální ředitel FK Fotbal Třinec Karel Kula

Vyhodnotili si společně celou přípravu, začátek sezony i odchody a příchody nových hráčů. „Po vydařené sezoně a velice slušné přípravě mohlo také dojít k sebeuspokojení hráčů i trenérů. Nic nenasvědčovalo tomu, že začátek sezony bude vysledkově tak katastrofální. Všichni děláme maximum pro to, abychom se z této kritické situace dostali. Vím, že to nepůjde rychle, ale je se třeba odpíchnout od dílčích úspěchů, jako třeba pohárové utkání v Petřkovicích. Teď nás čeká Sokolov a tento zápas ukáže, jestli jsme se rozhodli pro správnou cestu,“ podotkl.

Paleček se zařadil k trenérům
Třinecký fotbalový klub už po třetím kole získal na přestup obránce Ondřeje Kušníra a útočníka Matěje Schwendta. Než se minulou sobotu uzavřelo přestupové okno, přivedli ještě brankáře Michala Bártu (Olomouc, Baník Ostrava, Jablonec a Bohemians Praha) a na hostování středové záložníky Tomáše Webera (Karviná) a Michala Klece (Žilina).

„Kabinu oživili. Nálada se zvedla, když přišli hráči, kteří nejsou zatížení počátečním nezdarem. Také kádr je teď kvalitnější, zvýšila se v něm konkurence. Sháněli jsme ještě levého obránce a útočníka, ale bohužel na trhu nic kvalitního nebylo. Jsem moc rád, že se uzdravují i zranění hráči,“ uvedl Kula.
Klub uvolnil málo vytěžovaného Michala Velnera a Pavla Tobiáše. Oba nyní působí ve třetiligových Petřkovicích. Dlouholetá opora třineckých fotbalistů Lukáš Paleček se přesunul na post trenéra brankářů mládeže.

„Vážím si toho, že tu je. Chytal za nás pět let, pomáhal nám v těžkých chvílích a bylo na něho vždy spolehnutí. Od této sezony, kdy máme status SCM (Sportovního centra mládeže) s finanční podporou, nám ale chyběl další trenér brankářů. Rozhodli jsme se proto, že ho už teď zapracujeme do struktury klubu, jak jsme se domlouvali při posledním podpisu smlouvy. Bude trenérem brankářů od přípravky po juniorku spolu s Václavem Brukem. Prošel toho během své kariéry hodně, má mladým co dát a já věřím, že z něj bude kvalitní trenér,“ vysvětlil.

Paleček, který začal sezonu jako jednička týmu, už nechytal v posledních dvou druholigových kolech. Kariéru ale ještě neukončil. „Trenér teď sází na Bártu a Adamušku, ale v případě zranění některého z nich může také Palečka využít,“ uzavřel Karel Kula.

Další zprávy z regionu