Třinecké družstvo atletů ovládlo baráž o první ligu

Třinečtí atleti se po dvou letech vrátili v soutěži družstev do první ligy. Desetičlennou baráž, ze které postupovaly dva nejlepší týmy, ovládli s počtem 212,5 bodů.

Družstvo mužů ovládlo baráž o první ligu, třinecké atletky naopak neuspěly a sestoupily do druhé ligy. Foto: Oddíl

„Původně jsme se chtěli porvat o to druhé místo, protože Havířov vypadal silnější. V každém (ze tří) letošních kol nás porazil, dokonce i u nás v Třinci. Tehdy jsme se sešli kvalitní sestavě a stejně to nestačilo, proto jsme pošilhávali po tom druhém místě. To, že jsme baráž vyhráli, je fantazie,“ radoval se předseda oddílu Stanislav Sajdok mladší.

„To, že jsme baráž vyhráli, je fantazie.“Předseda oddílu Stanislav Sajdok mladší

Třinec porazil Havířov, který skončil druhý, o 21,5 bodu. Před třetí Moravskou Slavii Brno zvítězili o 62,5 bodu. „Jsem trochu překvapený, s jakým přehledem jsme postoupili. Chyběli nám totiž ještě dva vrhači (Labaj, Puczok), ztratili jsme tím 25 bodů. Ale pomohlo nám, že jsme měli početné obsazení v trojskoku, dálce a ve skoku o tyči, kde startovalo v každé disciplíně čtyři pět našich lidí,“ vysvětlil.

Sajdok vybojoval pro tým 24 bodů, předčil jej pouze Mário Hanic (27,5). „Trefili jsme se i do hostovaček. Měli jsme dvě a Hanic s Pavelkou udělali 46 bodů, to je také výrazná pomoc. Zbytek jsou naši odchovanci a právě naše mladé kluky chci vyzdvihnout. Když jsme sestoupili, neměli ještě patřičnou výkonnost. Ale zlepšují se, stávají se z nich opory. Například Buba, Csikán. Holub dělá pěkné body, a to je stále dorostenec. Stejně tak Mitrenga a Krišica, který se svou pílí vypracoval. Věřím, že budou v progresu pokračovat a že i díky tomu nebudeme mít příští rok v první lize problémy se záchranou,“ dodal.

Radost z postupu mu ale zkazila informace, že opačným směrem putuje družstvo žen. Přitom ještě nedávno se kvalifikovalo do baráže o extraligu. „Překvapení to ale není. Řekl bych, že kopírují situaci, kterou si před dvěma lety prošli muži,“ řekl Sajdok. „Po úspěšných letech skončila Tereza Douchová, která je na mateřské. Uvolnili jsme Báju (Sajdokovou) a Káju (Sasynovou) na hostování do extraligy. Když se budu držet při zemi, odešlo nám tím šedesát bodů. To holky v podstatě dělilo od záchrany, i když stačit to nemuselo,“ dodal.

Natália Bučičová získala 24 bodů, ale za ní byla velká mezera. „Nemáme žádnou výraznou osobnost. Hodně děvčat je mladých a chvíli potrvá, než vyrostou. Přál bych si, aby se opakovala situace jako v mužích, Věřím, že se i holky brzy vrátí,“ uzavřel Stanislav Sajdok mladší.

Jak bodovali?
Muži: Mário Hanic (27,5 bodu), Stanislav Sajdok (24), František Buba (22,75), Adrián Pavelka (18,5), Jan Josef Csikán (17), Vít Holub (16), František Szkatula a Nikodem Mitrenga (oba 11,75), Ondřej Jakubík a Marek Kri-šica (oba 10), Daniel Brzuchanski (8,75), Marian Otruba, Jan Lubojacki a Andrzej Waclawik (všichni 7), Vojtěch Grycz (4,5), Vojtěch Turek (4), Břetislav Vala (2), Vojtěch Szczerba, Jan Sebastian Jakeš a František Bojko (všichni 1).

Ženy: Natália Bučičová (24 bodů), Klára Teofilová a Zi-na Pindorová (obě 11,75), Agnieszka Kiedroň (9,75), Hana Bruková a Tereza Sikorová (obě 9), Vendula Misiarzová (7), Dominika Fialová (5), Lucie Urbaczková (4,75), Veronika Babiczová, Lucie Vysoká, Adéla Zwrtková a Natálie Ernstová (všechny 4), Klaudie Kulichová (3), Tereza Sojková (2), Tereza Hornová (1).

Další zprávy z regionu