Třinecké družstvo vzpěračů je po patnácti letech opět prvoligové

Družstvo třineckých vzpěračů postoupilo počtvrté během své téměř šedesátileté historie do nejvyšší české soutěže. V první lize startovalo naposledy v roce 2007, tehdy odstoupilo z finančních důvodů, přestože skončilo čtvrté.

Družstvo třineckých vzpěračů, které vybojovalo postup do nejvyšší soutěže. Foto: oddíl

„Je to radostná zpráva, ale i starostná,“ řekl trenér a zakladatel oddílu Jan Cymorek. „Vedení našeho oddílu ale situaci zvážilo a rozhodlo, že to i přes zásah do rozpočtu, který musíme navýšit, zkusíme. Snad seženeme sponzory.“

„Je to radostná zpráva, ale i starostná. Vedení našeho oddílu ale situaci zvážilo a rozhodlo, že to i přes zásah do rozpočtu, který musíme navýšit, zkusíme. Snad seženeme sponzory.“Jan Cymorek

V rozhodování přihlédli, že poslední kolo druhé ligy i celou soutěž vyhráli suverénně. I proto se zrušila baráž. „Pokud bychom výkony zopakovali, vyhráli bychom bez problémů. Soupeři to zabalili a účasti se zřekli. Zohlednili jsme i přístup kluků. Trénují pětkrát šestkrát týdně a slíbili, že budou makat dále. A vzpírání je především o tréninku. Co se týče cestování, náklady nám nestoupnou, protože všechny mančafty jsou z Moravy a Slezska. Nejdále pojedeme do Brna a Holešova, a tak příští rok nehrozí, že bychom platili i noclehy. To všechno hrálo roli,“ pokračoval.

Navíc nebudou v první lize do počtu. „To nás také přesvědčilo. S výkony, jaké už teď dosahujeme, bychom podle výsledků v první lize nebyli ani na sestupové příčce. A má to smysl, i kdybychom po roce vypadli. Máme talentované kluky, Čmiel i Ladomirjak jsou v mládeži několikanásobní mistři a na paty jim šlape i Petr Hauke. Díky tomu si vyzkouší top úroveň. Věřím, že díky tomu zase porostou,“ podotkl.

Sondoval i možnosti hostování. „Liga povoluje maximálně jednoho cizince, mančafty mají většinou na soupisce dva. Znám se s trenérem slovenské reprezentace a uvolnili byl nám jednoho hocha. Budeme to ale ještě řešit v novém roce. Jinak budeme sázet na mančaft, který nám vybojoval první ligu. Hodně nám pomohl Gospoš, který přišel na hostování z Bohumína, a společně s Kubou Gorným byli hlavními tahouny,“ uzavřel Jan Cymorek.

Pořadí: 1. Třinec (1529 sinclairových bodů), 2. Kopřivnice (1389), 3. Zlín (1382),…8. (poslední místo) Bohumín (1192).
Sestava: Jakub Gorný, Jan Gospoš, Radek Pavlosek, Matyáš Čmiel, Nikolas Ladomirjak, Petr Hauke, René Raszka. Trenér: Jan Cymorek.

Další zprávy z regionu