Třinecké thajboxery čeká zítra nejdůležitější zápas kariéry

Na boxerském galavečeru Enfusion ukáží své umění kromě Karolíny Klusové ještě další tři třinečtí bojovníci – Dominik Tábor, David Křístek a Tomáš Kantor. Show začíná už dnes vážením, které organizátoři zpřístupnili veřejnosti.

Dominik Tábor (vlevo) je členem české reprezentace. Zúčastnil se i juniorského mistrovství světa, kde skončil pátý. Foto: archiv oddílu

Zápasy třineckých borců začnou zítra ve Werk Areně od 19.00 v bloku, který je určen talentovaným boxerům. „Pořadatelé chtějí, aby zápasili i domácí borci. Ale start nemají zadarmo, musí mít danou kvalitu. To kluci splňují, dva (Křístek, Tábor) jsou reprezentanti, Tábor dokonce obsadil před rokem na juniorském mistrovství světa páté místo. Moc mě těší, kolik se jich na tento turnaj světové série z našeho oddílu dostalo. Tohle je pro každého českého zápasníka posun dále,“ uvedl trenér třineckého oddílu thajského boxu Martin Vaňka.

„Musí vyhrávat a potvrdit, že mají na to, aby startovali v hlavní kategorii Enfusion. Pokud se tam dostanou, můžou na tom postavit i kariéru. Tím se dá uživit.“trenér třineckých thajboxerů Martin Vaňka

Podle jeho slov se jeho svěřencům otevřela velká šance. „Jsou ve skupině začínajících borců a z ní se vybírají ti nejlepší do velkého boxerského světa. Musí vyhrávat a několika zápasy potvrdit, že mají na to, aby startovali v hlavní kategorii Enfusion. Pokud se tam dostanou, můžou na tom postavit i kariéru. Tím se dá uživit,“ pokračoval kouč.

Pro všechny tři třinecké boxery to bude nejdůležitější zápas kariéry. „Všichni jsou velmi dobře připravení a natěšení. Jsem spokojený, jak ke své šanci přistoupili. Chceme vyhrát. Věřím jim, i když soupeři v této kategorii jsou kvalitní, bude to mít vysokou úroveň,“ dodal Vaňka.

Věří také, že jeho svěřencům pomůže i domácí prostředí. „Když hala začne řvát a vyvolávat jejich jméno, může to zapůsobit. Anebo když budou hlasitě a nadšeně odměňovat jejich údery, zatímco u soupeře budou mlčet. Jinak se buší, pokud tě někdo žene a povzbuzuje. Soupeř může ztratit koncentraci, a tím i zápas,“ vysvětlil.

Vaňka také věří, že naplní halu. „Zbývá už jen pár míst. Když vidím, jak jsou hokejoví fanoušci nadšení z bitky, neměli by si nechat ujít tuto show, která potrvá několik hodin. V podstatě za podobné peníze. Atmosféra bývá také strhující. Kamarádi, co tyhle akce fotí, mi říkali, že to má člověk někdy pocit, že spadne hala. Tak moc se fandí,“ přibližoval Vaňka.

Uvědomuje si ale, že české prostředí je specifické. „Thajský box zažívá ve světě boom. Mám projeté celé USA a v každém baru běží minimálně dvě tři televize, které vysílají bojové sporty. Nemusíme ani chodit daleko, v Polsku naplní jednou za čtvrt roku halu o 70 000 lidí. Fičí to. Věřím, že poblázníme i Třinec a že se z toho utvoří krásná každoroční tradice,“ uzavřel.

Zpřístupnili vážení boxerů
Boxerský zápas někdy začíná už během vážení, kdy bojovníci mezi sebou rozpoutají psychologickou válku gest a slov. Organizátoři Enfusion se rozhodli zpřístupnit vážení i veřejnosti. Začne dnes (pátek 30. listopadu) od 19.00 v hotelu Steel.

„Zažila jsem to. V Polsku proti mně stála Krawczyk a snažila se mě rozhodit. Vím, že před médii se tohle dělá, je to trochu divadlo. Ale když s tím přijde i na zkoušku, říkám si, že asi není moc sebevědomá, když se snižuje k takovým věcem. Na mě tohle zastrašování neplatí,“ uvedla třinecká boxerka Karolína Klusová, která se utká o světový pás s Georginou van der Linden.

Organizátor akce Martin Vaňka s podobnými výstupy nepočítá. „Chceme patřit mezi olympijské sporty. Máme dopingové kontroly, učíme a vedeme své svěřence k fair play. Co by to byl za vzor pro děti, kdyby jeden druhému nadával nebo kdyby na sebe plivali? Tímhle směrem jít nechceme,“ vysvětlil Martin Vaňka, který zajišťoval účastníkům Enfusion na vážení i oblečení na míru.

„Chválím si to. Je to úspora několik set gramů. To se hodí,“ řekla Klusová. „Profesionální boxeři se snaží hmotnost co nejvíce vyladit na úroveň, ve které startují. Pokud jde o souboj do 70 kilo, mají takovou váhu, proto jsou vidět někdy úsměvné scény. Třeba, že boxer udělá pár dřepů,“ objasnil Vaňka.

Boxerský galavečer startuje zítra od 18.15 a vyvrcholí hlavním programem, který začíná v 21.00. V sektoru C jsou poslední volná místa.

https://www.ticketlive.cz/cs/event/enfusion-01-12-2018-trinec?fbclid=IwAR2H5DgUpZTN3cW1ZXk_L_dKHwEB-KUR8gT6VAmSuS5r_cxiu_EsOQjCzes

Další zprávy z regionu