Třinecký fotbalista Attah se vrací na Vánoce domů do Nigérie

Christian Attah opustil loni Nigérii a fotbalový osud ho zavedl až do Třince. Na Vánoce se ale vrací zpět do své rodné země, aby svátky strávil se svými nejbližšími.

Christian Attah (druhý zprava) se svými bratry. Foto: archiv Ch. Attaha

„Vánoce mám moc rád. Sejdeme se celá rodina i s mými bratry a užíváme si společný čas. Je mi to teď obzvlášť vzácné, že budeme takhle pohromadě,“ uvedl Attah.

Jak vypadá typicky vánoční den v Nigérii? „Začínáme v kostele bohoslužbou, zpíváme koledy. Potkáváme se zde i s přáteli, známými a vyměňujeme si přání,“ popsal.

Štědrovečerní menu se liší od toho českého. „Večeře jsou velké. Začínáme předkrmem, kterými jsou obvykle ovocné a zeleninové saláty. Hlavní jídlo tvoří kuřecí nebo krůtí maso s rýží. Na závěr si dáváme koláč, dezert a zmrzlinu,“ popsal Attah. Prozradil, že na přípravě slavnostního jídla se také podílí. „Na starosti mám kuře nebo krocana,“ upřesnil.

Lidé v Nigérii nejčastěji nachází podle jeho slov pod vánočním stromkem oblečení. „Nejlepším dárkem, jaký jsem pod stromkem našel, byly boty. Dostal jsem je jako dítě a byly přesně takové, jaké jsem si vždy přál. Ten pocit je pro mě nezapomenutelný,“ pokračoval.

Nigérie je tropickou zemí, i v prosinci mají aktuálně během dne přes třicet stupňů Celsia. „Je teplo a sucho. Děti si i během Vánoc můžou zahrát na hřišti fotbal,“ pousmál se Attah, který s rodinou bude slavit ještě i Nový rok. „Nějaké osobní předsevzetí si budu dávat. Pochopitelně bych chtěl dávat i hodně gólů a pomáhat týmu vítězit, ale nestačí si jen přát. Je potřeba to podložit prací,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu