Třinecký hokejbalový klub slaví třicet let od založení

Třinecký hokejbalý klub patří k nejstarším v republice. Vznikl před třiceti lety a jubileum oslaví v sobotu 1. září od 9 hodin přátelským turnajem na hřišti u Jubilejní Masarykovy základní školy v Třinci.

Třinečtí hokejbalisté působili poslední sezonu ve slovenské extralize. Foto: Roman Baselides

„Hrát se bude v několika týmech, například výběr bývalé městské ligy (ML) a československý tým, který je složený z našich kamarádů z různých klubů. Vůbec ale nejde o výsledek, nebude se ani hrát do těla. Hlavní je, abychom se zastavili, pobavili se a zavzpomínali si na staré časy. Těším se,“ uvedl předseda oddílu Patrik Cieslar.

„Hokejbal se hrál v Třinci na různých místech už před založením oddílu. Proháněli jsme se s tenisákem a hokejkami na silnicích a parkovištích.“Předseda hokejbalového oddílu Patrik Cieslar vzpomíná na dobu vzniku

Sám si vznik klubu pamatuje. „Hokejbal se hrál v Třinci na různých místech už před založením oddílu. Proháněli jsme se s tenisákem a hokejkami na silnicích a parkovištích. Nastoupil barák proti baráku nebo se tvořily party a jejich týmy měly svoje názvy. Ale nic organizovaného. Změnilo se to, když se vrátil Jarda Kocyan z vojenské základní služby. Odkroutil si ji v Českých Budějovicích, která je kolébkou českého hokejbalu. Přišel s tím, že se toho ujme. Založil také městskou ligu a hrálo se na hřišti kousek od 6. Základní školy,“ popisoval.

Největší úspěch v historii klubu zaznamenali starší dorostenci, kteří se stali během šestiletého působení extralize čtyřikrát mistry ČR. Dosáhli i na zlatý hattrick (tituly v letech 2004 až 2006). Muži skončili v extralize nejlépe pátí (sezona 2001/02), velkým úspěchem je také finále Českého poháru (2004) a deváté místo na Evropském poháru (2004).

Někteří třinečtí hráči se propracovali až do reprezentace, se kterou získali medaili nebo dokonce titul na mistrovství Evropy nebo světa. Tu ve své sbírce mají Martin Stejskal a Tomáš Konderla, Patrik Stejskal, Martin a René Tomisovi, Lukáš Daneček, Martin Konvička a u posledního českého titulu asistovali Lukášové Heczko a Hudeček (rok 2011).

Největší boom zažil hokejbal v Třinci na přelomu tisíciletí. Jeho základna čítala 450 členů, dokonce v I. Moravské národní hokejbalové lize (druhá nejvyšší soutěž) hrály v popředí dva třinecké týmy (HBC a Sherlock), než se spojily. Poté společně ihned vybojovali postup do extraligy (2001).

Třinecký klub si prošel i řadou kritických momentů. Málem zanikl kvůli finančním potížím v srpnu 2011. „Zachránily nás Třinecké železárny-Moravia Steel. Její společnost Enviform je naším nynějším generálním partnerem. Jsme jí nesmírně vděčni, stejně tak Městu Třinec, bez něhož bychom dávno neexistovali. Pomáhají a pomáhali nám i další. Všem děkujeme za to, že v Třinci můžeme hrát hokejbal,“ řekl Patrik Cieslar.

Předseda oddílu musel řešit zapeklitou situaci i před dvěma lety. Českomoravský svaz hokejbalu neudělil Třinci extraligovou licenci, protože nezískal statut Hokejbalové centrum mládeže. Nesplnil tím jednu z podmínek Standardu extraligového klubu a nabídl mu hrát druhou nejvyšší soutěž. Třinec ji odmítl a vydal se novou cestou směr slovenská extraliga. V ní má za sebou první sezonu a připravuje se na další, která začne příští víkend.

Další zprávy z regionu