Třinečtí atleti startovali na ME, Sajdoková obsadila dělené páté místo

Výškařka Bára Sajdoková potvrdila i na ME do 19 let skvělou formu a výkonem 184 centimetrů obsadila dělené páté místo. Aneta Chlebiková si na ME do 22 let doběhla na pětikilometrové trati v osobním rekordu 16:09,77 pro 14. místo.

Výškařka Bára Sajdoková neustále vylepšuje svůj osobní rekord. Od minulého víkendu má hodnotu 191 centimetrů. Archivní foto: Roman Baselides

Sajdoková nedávno vyhrála juniorské mistrovství ČR, kde získala titul v osobním rekordu 186. Kvalifikaci prošla bez problémů, překonala 181 centimetrů a postoupila do dvanáctičlenného finále. V něm zvládla první dvě výšky 170 a 175 na první pokus, přes další 180 a 184 se přenesla na podruhé.

„Nebyla jsem nervózní, jak jsem dříve bývala. Nemohla jsem se ale trefit do rozběhu. Poštěstilo se až na 184.“Bára Sajdoková

„Nebyla jsem nervózní, jak jsem dříve bývala. Nemohla jsem se ale trefit do rozběhu. Poštěstilo se až na 184,“ uvedla po závodě Sajdoková. Při úspěšném skoku 184 měla nad laťkou velkou rezervu, ale výška 187 už byla nad její síly. Byť jeden pokus vypadal nadějně. „Neodklonila jsem se a nepodržela to, jak jsem měla. Ale celkově jsem spokojená,“ dodala.

Chlebiková přiznala, že měla po doběhu smíšené pocity. „Časově jsem byla spokojená, protože jsem od svého původního osobáku dokázala stáhnout dalších dvanáct vteřin. Umístění mě proto mrzí o to víc, chtěla jsem skončit do první desítky,“ vysvětlila.

I když začátek závodu tomu nenasvědčoval. „Pohybovala jsem se na chvostu, protože holky to hodně přepálily. První kilák běžely za 3:09, druhý kilák to samé. Na takové rychlé tempo nejsem zvyklá. Pak se hodně zpomalilo a mně se podařilo dostat na přednější pozice, bohužel poslední osmistovku mi už došlo,“ dodala.

Tomáš Lichý obsadil v Zermattu na mistrovství Evropy v běhu do vrchu 32. místo z osmdesáti závodníků. „Běželo se mi hodně dobře, byl jsem jen padesát sekund za naším nejlepším vrchařem Honzou Janů, který skončil 21. To mě celkem potěšilo, i když jemu to asi zrovna nešlo podle představ,“ komentoval Lichý svůj výkon na šestikilometrové trati. „První prudkou část jsem se spíše šetřil, pak jsem solidně zafinišoval,“ dodal.

Třinecko reprezentovali ještě další dva atleti Marek Chrascina a René Sasyn. Ani jeden nepostoupil do finále. Chrascina na ME do 22 let startoval v běhu na 3000 metrů překážek a dosáhl času 9:10,51. Sasynovi nestačil na ME do 19 let v běhu na 3000 metrů k postupu čas 8:42.21.

Další zprávy z regionu