Třinečtí fotbalisté mají jistou záchranu, ještě můžou skončit sedmí

Třinečtí fotbalisté porazili v předposledním kole doma Blansko 2:0 a definitivně si zajistili druholigovou příslušnost i pro příští sezonu. Oba góly padly v úvodním poločase. Hosté si nejdříve dali vlastní branku a skóre zvýšil Stáňa.

Bronislav Stáňa uniká Matěji Helebrantovi. Foto: ba

„Zápas byl těžký hlavně psychicky, ale zvládli jsme ho na výbornou v hlavě i na hřišti,“ těšilo třineckého kapitána Imricha Bedecse. „Vstoupili jsme do utkání dobře a uklidnil nás první gól. Brzy jsme přidali další. Korunovali jsme tím slušný výkon v prvním poločase, ve kterém jsme byli jednoznačně lepší. Ve druhém jsme už kontrolovali vedení a soupeř si až na dva větší závary nic nevytvořil. Nevybavuji si, že by měl nějakou stoprocentní šanci. Zvítězili jsme zaslouženě,“ podotkl.

„Špatnými začátky na podzim i na jaře jsme se bohužel dostali do nepříjemné situace. Všichni si ale zaslouží absolutorium, jak jsme z toho vyhrabali.“Třinecký kapitán Imrich Bedecs

O úvodní trefu se zasloužil Tomáš Weber, jehož trestný kop si do vlastní sítě srazil ve 21. minutě hostující kapitán Buchta. O čtvrt hodinu později využil špatný odkop Bronislav Stáňa a nekompromisní ranou z malého vápna zvýšil.

„O naší záchraně jsem vůbec nepochyboval. Těší mě, že jsem k ní nakonec mohl přispět i já,“ řekl Stáňa, který se na jaře objevoval v sestavě sporadicky. „Nejdříve jsem byl zraněný, pak jsem dostal koronavirus. Musel jsem pak dohánět fyzickou kondici. Klukům na pravé straně se dařilo, takže ani nebyl důvod ke změnám. Těší mě, že jsem nakonec dostal šanci,“ dodal.

Třinecký kouč František Straka přiznal, že cítí ze záchrany obrovskou úlevu a radost. Na trenérské lavičce vystřídal po čtyřech kolech Svatopluka Habance, tým měl tou dobou nula bodů a skóre 3:12. Jeho svěřenci zakončili podzim sedmi zápasy bez prohry a vyhoupli se z posledního místa na jedenácté. Jarní část ale odstartovali opět bídně, v úvodních šesti kolech získali jen dva body a klesli dokonce na sestupovou příčku.

„Něco jsme na podzim nastartovali, v úvodu jarní části nám scházela lehkost. Hodně jsme pracovali na fyzické kondici, možná i proto kluci nebyli tak čerství. Přesto jsem věřil, že to zvládneme,“ vysvětlil  pro klubový web Straka, který v průběhu jara přešel na systém se třemi stopery a defenzivního záložníka Martina Samiece předělal na útočníka.

Kvitoval i návrat uzdraveného stopera Imricha Bedecse a gólmana Jiřího Adamušku, kteří až v polovině jarní části nastoupili k prvnímu zápasu v sezoně. Od té doby Třinec vyhrál pět z osmi utkání a pustil v nich jen pět branek.

„Změnili jsme rozestavení, to také hrálo svou roli. Uzdravili se nám kluci, kteří dlouho marodili. Jedním ze strůjců záchrany byl Bedecs. Vyšel nám také tah se Samiecem v útoku. Mužstvo se nakonec stabilizovalo a zaslouženě uhrálo záchranu. Myslím si, že je to i hozená rukavice, protože tým má na víc, než jen na hru o udržení,“ dodal Straka.

Úspěšné období dokonce vyneslo Třinec na sedmé místo, které bude hájit v posledním kole v Líšni. „Nakonec to může být ještě dobrá sezona,“ podotkl Bedecs. „Jsem tu šestým rokem, těžce bych kousal, pokud bychom spadli. Bral bych to jako osobní prohru. Věřil jsem ale, že boj o záchranu zvládneme. Tým je dobře poskládaný a, upřímně řečeno, máme silnější kádr než mančafty pod námi. Špatnými začátky na podzim i na jaře jsme se bohužel dostali do nepříjemné situace. Všichni si ale zaslouží absolutorium, jak jsme z toho vyhrabali,“ dodal.

Třinec – Blansko 2:0 (2:0)
Branky: 21. Buchta vlastní, 35. Stáňa.
Třinec: Adamuška – Omasta, Foltyn, Bedecs, Janoščín, Hýbl – Stáňa (75. Celba), Vaněk (90. Nieslanik), Weber (90. Gáč), Javůrek (65. Cienciala) – Samiec. Trenér: Straka.

 

Další zprávy z regionu