Turek potvrdil roli favorita a získal první mistrovský titul

Třinecký atlet Vojtěch Turek ovládl v žákovském mistrovství ČR běh na osm set metrů a získal svůj premiérový titul. Závod vyhrál stylem start-cíl, jako jediný se dostal pod dvě minuty (1:59,44) a druhého v pořadí porazil o téměř tři sekundy.

Vojtěch Turek vyhrál na žákovském MČR běh na 800 metrů stylem start-cíl. Foto: ČAS – Tomáš Edlman

„Už rozběh bezpečně vyhrál a ve finále potvrdil, že je skvěle připraven,“ řekl předseda třineckého oddílu atletiky Stanislav Sajdok mladší. „Od začátku vedl, závod rozběhl rychle a tak, aby atakoval svůj osobák. Bylo jen otázkou, zda kluci vydrží jeho tempo, ale ve druhém kole se jim začal vzdalovat. Vyhrál s přehledem a v hodně kvalitním čase. V závodě jasně dominoval,“ dodal.

„Závod rozběhl rychle a tak, aby atakoval svůj osobák. Bylo jen otázkou, zda kluci vydrží jeho tempo, ale ve druhém kole se jim začal vzdalovat. Vyhrál s přehledem a v hodně kvalitním čase. V závodě jasně dominoval.“Stanislav Sajdok ml.

Turek výkonem potvrdil roli největšího favorita. „Je jediný, kdo letos zaběhl v jeho kategorii 800 metrů pod dvě minuty. V žákovských kategoriích se ale může stát ledacos, navíc kluci neměli za ním o tolik horší časy. Vojta to ale zvládl,“ těšilo ho.

Patnáctiletý atlet skončil na loňském žákovském MČR, které se konalo v Třinci, také na stupni vítězů – obsadil třetí příčku v čase 2:04,26. „Během posledního roku se zase zlepšil, pravidelně si posouvá osobáky. S trenérem Kamilem Lubojackým to dělají správně a má dobře našlápnuto. Teď přestoupil na sportovní gymnázium do Ostravy, kde ho povede trenérská ikona Vláďa Černý. Jsem zvědavý, jak se bude jeho kariéra vyvíjet,“ dodal.

O medaile bojovala i Michaela Čmielová, která skončila čtvrtá v běhu 1500 metrů přes překážky. Trať zaběhla v osobním rekordu 5:25,72 a bronz ji unikl o tři sekundy. „Na mistrovství ČR startovala poprvé a v tabulce letošních nejlepších výkonů se pohybovala v polovině startovního pole. V závodě si ale vytvořila osobák, dlouho běžela na čtvrtém místě, ale třetí už nestáhla. Chybělo jí asi deset metrů,“ řekl Sajdok.

Ve stejné disciplíně startoval i Szymon Mitrenga, který obsadil deváté místo v čase 4:55.97. „Určitě měl na víc. Dlouho se držel v čelní skupince, která běžela o medaili. Na jednom vodním příkopu ale spadl, problémy měl i na další překážce a medailová místa se mu vzdálila,“ vysvětlil předseda oddílu.

Další zprávy z regionu