V Nýdku chtějí oživit skoky

Oddílu skoku na lyžích v Nýdku v posledních letech ubylo dětí. Trenér Roman Lasota přiznává, že v podstatě začínají od nuly. Mají ale chuť i plán, jak dostat skoky zas na výsluní. Prioritou je, aby postavili můstek pro nejmenší.

Oddíl skoků na lyžích měl na MajDay zapůjčený můstek a zájem dětí o to, aby si skočily, byl obrovský. Foto: archiv MajDay

Oddíl skoku na lyžích v Nýdku tvořil svého času jádro české reprezentace a jeho závodník Pavel Fizek získal dokonce v roce 1977 titul juniorského mistra světa. Už ale procházel jednou krizí v devadesátých letech, kdy měl nedostatek finančních prostředků, a hlavně kvůli malému zájmu dětí skoro zanikl. I teď jim členská základna rapidně poklesla. Skládá se ze čtyř dětí a v mužích má Damiána Lasotu, který se připravuje na závody Kontinentálního poháru.

„Pochopil jsem, že potřebujeme vybudovat můstek po nejmenší i v Nýdku, abychom začali žít. To je naší prioritou a chci, abychom ho nejpozději na jaře měli.“Trenér Roman Lasota

„Na MajDay jsem si ale ověřil, že problém není v dětech,“ podotkl trenér Roman Lasota. „Zapůjčili jsme si mobilní můstek (K4) a nadchlo mě, když jsem pozoroval, s jakou radostí k nám chodily děti, aby si skočily. Přitom předtím ani nestály ani na lyžích, ale chtěly si to vyzkoušet. Jeden skákal půl dne. Jakmile se uvolnily boty, hned je bral. Další holčička plakala, že už končíme, protože chtěla ještě pokračovat. I rodiče viděli, jak je to baví a že je to bezpečné, maximálně skočily tři čtyři metry,“ dodal.

V Nýdku mají dva můstky – K43 a K25. „Jezdili jsme proto s nejmenšími dosud po okolí. Do Frenštátu, Rožnova nebo Kozlovic, kde mají menší můstky. Někdy jsme vyjeli do Polska. Ale prodraží se to, je to logisticky i časově náročné. Některé to odradí a z našich můstků mají respekt. To stojí za odlivem dětí,“ vysvětlil.

Právě po zkušenosti z MajDay si ale uvědomuje, že zájem o skoky mezi dětmi je. „Nakoplo mě to. Pochopil jsem, že potřebujeme vybudovat můstek po nejmenší i v Nýdku, abychom začali žít. To je naší prioritou a chci, abychom ho nejpozději na jaře měli. Kdybychom sehnali materiál, mohlo by to být v listopadu. Inspirací je nám i situace z některých slovenských klubů, kde se vydali podobnou cestou a doslova povstali z popela. Samozřejmě s pomocí rodičů,“ podotkl.

Učí dětí základy lyžování, skoky jsou i pro dívky

Trenér Roman Lasota hledal inspirací i u svých tří dětí. „Jsou ve věku sedmi a deset let a říkaly mi, že se chtějí na tréninku bavit. Na to jsem vždy kladl důraz. Naše tréninky jsou formou her a cvičení, při kterých si rozvíjejí obratnost a motoriku pohybu. Učíme děti i základům běžeckého a sjezdového lyžování. Není to u nás jen o skocích a vždy mě hřeje u srdce, když slyším od svých dětí dotaz, kdy půjdeme na trénink,“ uvedl Lasota, který je ve skocích na lyžích jedním z mála v České republice s nejvyšší trenérskou licencí.

Ve své sbírce má i vítězství ze závodu v Kontinentálním poháru z roku 1992. „Držím i klubový rekord, na mamutu jsem dolétl do vzdálenosti 178 metrů. Přál bych si, aby se nám povedlo vychovat někoho, kdo by mě překonal,“ dodal.

Také podotýká, že skoky na lyžích nejsou jen výsadou hochů a mužů. „Dívek přibývá. I na MajDay byly odvážnější než kluci a skákalo jich více. Tento trend a celosvětový boom podporuje i FIS (Mezinárodní lyžařská federace), vznikají nové soutěže jako smíšená družstva. Má to velkou budoucnost,“ dodal.

Lasota si také uvědomuje, že pro některé rodiče je Nýdek trochu z ruky. „Říkal jsem si, že bychom se nemuseli fixovat jen na naši základnu. V Třinci je velký sportovní komplex. Vím, že by nebyl problém se někdy domluvit na gymnastice s Radkem (Sližem) a možností je více,“ pokračoval.

Nýdek spolupracuje také s polskými kluby. „I tuhle možnost bychom využívali, abychom nebyli pořád jenom na jednom místě. A líbilo by se mi, kdybychom například trénování v Rožnově spojili s kempováním. Děti by měly nové zážitky, najdou si přátele, hýbou se. Když jsem byl dítětem, tyhle akce jsem měl rád. To se mi zamlouvá,“ dodal.

I když se může zdát, že jsou skoky na lyžích nákladným sportem, Lasota nesouhlasí. „Rodiče platí jen roční a klubové příspěvky, materiálové vybavení jde kompletně za námi. Ale potřebujeme, aby byli vtažení do celého procesu. V oddíle jsme se Stachem (Lasotou) a Marcelem Kantorem jen ve třech. Potřebujeme, aby přiložili ruku k dílu například s údržbou můstků. Také když děti vidí, že jsou rodiče zapojení a žijí s tím sportem, je jejich progres rychlejší. Věřím, že společnými silami opět dostaneme skoky na výsluní a že si přitom užijeme hodně zábavy,“ uzavřel Roman Lasota.

V případě zájmu kontaktujte Romana Lasotu na telefonním čísle 725 528 034 nebo mejlu lasotaroman@seznam.cz

Další zprávy z regionu