V Třinci se jela úvodní dvě kola Moravské ligy v bikrosu

Třinecký oddíl bikrosu hostil úvodní dvě kola Moravské ligy a dva jeho jezdci skončili oba závody na stupních vítězů. Vít Uher jeden vyhrál a v dalším obsadil druhé místo. Šimon Starý dojel dvakrát na druhém místě.

Vít Uher se raduje na stupni vítězů ze svého triumfu v závodě Moravské ligy v bikrosu. Foto: archiv oddílu

„Jsem rád, že jsme po roční pauze mohli na třinecké dráze opět uspořádat závody. Účast byla slušná a výsledky našeho oddílu jsou krásné. Zahřálo mě také u srdce, že jsme od viceprezidenta polského svazu cyklistiky dostali během vyhlášení vítězů pohár. Na štítku stojí, že nám děkují za spolupráci a rozvoj bikrosu v Polsku. Je pravda, že jejich děti s námi trénují, protože to mají blíže sem než do Katowic. Učíme je jezdit na kole už několik let,“ uvedl předseda oddílu Radek Pán.

„Jsem rád, že jsme po roční pauze mohli na třinecké dráze opět uspořádat závody. Účast byla slušná a výsledky našeho oddílu jsou krásné.“Předseda oddílu Radek Pán

Koncem loňského roku prohlásil, že jeho největším cílem pro nadcházející sezonu je vyvýšení startovacího pahorku. „Povedlo se,“ pousmál se Pán. „Zvedli jsme jej asi o metr a půl, navíc jsme díky finanční pomoci STaRS oplotili náš areál. Teď máme zpracovaný stavební projekt na novou zatáčku, která by nám umožnila konkurovat i nejlepším drahám v republice. Je to nutnost, abychom mohli zařadit do soutěže i profesionální kategorii Elite. Tím bychom se mohli ucházet i o závody v Českém poháru a možná i mistrovství ČR,“ dodal.

Těší ho také, že členská základna stále stoupá. „Přibylo nám hodně dětí. Už máme čtyřicet členů, teď zhruba polovina u nás závodila. To je moc hezké číslo. Bylo příjemné slyšet, jak se při vyhlašování výsledků často opakuje Třinec,“ řekl.

Výkony Uhra ho nepřekvapily, už loni v říjnu bojoval o medaile i na MČR, kde skončil pátý. „Patří mezi nejlepší jezdce své kategorie (do sedmi let) v republice. U něj předpokládáme, že by to mohlo cinknout. Závody se mu povedly, je to pěkný start do sezony,“ pokračoval.

Starý zářil v kategorii do devíti let, která měla 22 jezdců. „Udělal největší pokrok z našich závodníků. Chodí poctivě na všechny tréninky, navíc si přidává tréninkové porce se svým bratrem i ve volném čase. Odráží se to v technice i v dynamice jízdy. Zrychluje v místech, kde jezdíval dříve opatrně, a některé překážky už skáče. Také zesílil. Určitě mu teď také pomohlo, že jel na trati, kterou dobře zná. Zajel pěkně, dvě druhá místa jsou velkým úspěchem,“ řekl Pán.

Radost mu udělal i jeho syn Gabriel, který obsadil rovněž druhé místo mezi šestiletými. Na druhý den skončili ve stejné věkové kategorii dva jiní třinečtí jezdci – Filip Bednařík byl druhý a Petr Machek třetí.

„Všichni tři závodí prvním rokem, šlo jim to hezky. Nový je mezi registrovanými jezdci i Tomáš Cienciala, který je ale starší a věkem spadá už do kategorie 13 a 14 let. Dvěma čtvrtými místy ale ukázal, že se dokáže vyrovnat i zkušenějším borcům a že má dobře natrénováno,“ těšilo ho.

Do osmičlenného finále se v obou dnech dostali ve svých kategoriích Samuel Pán, Michaela Wantuloková i její sestra Iveta, která pokaždé dojela čtvrtá. „Zajímavých výsledků dosáhly i děti, které nejsou zatím mezi registrovanými jezdci. Například Michal Walek vyhrál oba závody, David Sikora a Matyáš Chybidziura skončili druzí. Ještě na čtvrtém místě dojela dvakrát Tereza Pavladyová, to je také pěkné,“ dodal.

Další zprávy z regionu