Velká cena Třince v zápase zůstala doma. Rozjely se i holky

Pohár za triumf ve 47. ročníku Velké ceny Třince v řecko-římském zápase zůstal doma. Na turnaji se postavilo na stupně vítězů v jednotlivých kategoriích devět z třinácti třineckých zápasníků.

Výborný výkon podal z třineckých zápasníků i David Tomiczek (v modrém). Prohrál jen první zápas, poté ale porazil i reprezentanty a obsadil druhé místo. Foto: Petr Rubal

„Výsledek mě ani nepřekvapil, měli jsme nejpočetnější družstvo. Potěšily mě ale jednotlivé výkony, někteří zápasili úplně špičkově. Kluci potvrdili, že se za poslední rok hodně zlepšili. Pomáhá jim v rozvoji, že pravidelně nastupují v první lize družstev mužů (nejvyšší soutěž). Máme tam nejmladší tým, ale svádí s dospělými vyrovnané souboje, často je i poráží,“ uvedl trenér třineckého oddílu zápasu Libor Lipowski.

„Kluci potvrdili, že se za poslední rok hodně zlepšili. Pomáhá jim v rozvoji, že pravidelně nastupují v první lize družstev mužů.“Trenér třineckých zápasníků Libor Lipowski

Svou kategorii suverénně ovládli Adam Göllner a Tomáš Trojka. „Adam předváděl neskutečné chvaty přes sebe, takové jsem od něho nečekal. Věřím, že se zase vrátí do reprezentace. Na Tomášovi vůbec není znát, že je prvním rokem mezi žáky. Nedal nikomu šanci,“ zhodnotil trenér výkony svých svěřenců.

O prvenství mohl bojovat i David Pastor. „Za normálních okolností by vyhrál. Je to letošní dvojnásobný mistr ČR. I když je žák, má dva metry a velkou sílu, protože půl roku nezápasil a jen cvičil v posilovně. Rostl jak z vody, nechtěl jsem, aby si zkřivil záda. První dva zápasy zvládl, ale před finále se mu udělalo špatně, proto skončil druhý,“ vysvětlil trenér.

Druhá místa obsadili v mužích Jan Cymorek, Martin Herman a David Tomiczek. „Honza je prvním rokem junior a má ze všech největší fazonu. Právě na něm vidím, že udělal ze všech kluků za poslední rok největší posun. Je v reprezentaci stejně jako Martin Herman, který prohrál jen po velkém boji s Pokutou. Výborný byl i David Tomiczek. Prohrál jen v prvním zápase, ve zbytku turnaje si už se všemi poradil, i když měl ve skupině samé těžké soupeře. Porazil i reprezentanty a po hodně dlouhé době uspěl i s Fabiánem. Úplně ho vymazal ze žíněnky a vyhrál 6:0,“ dodal.

Na druhém místě skončil také Jakub Supík, který je členem kadetské reprezentace ČR. Třetí byli Radek Szkandera a Daniel Janošek. „Na turnaji startovalo 112 lidí a měl slušnou úroveň. Přijely přední české týmy a také plno zápasníků ze Slovenska. Dorazili i Maďaři a Chorvaté. A to ještě chyběli Poláci, protože jim na stejný termín přeložili jejich slavný žákovský turnaj. Těší mě také, jak jsme akci zvládli organizačně. Všichni se zapojili, držíme jako parta. Viděl jsem to v létě na soustředění, které klaplo přesně, jak jsem si naplánoval. Starší jdou příkladem a mladí jsou nadšení, že je berou. To je další předpoklad jejich růstu,“ dodal Lipowski.

Rozjely se i holky
Třinecký oddíl řecko-římského zápasu už není jen doménou hochů a mužů. V poslední době se rozrostl i o dívky. „Máme jich deset, nejrůznějšího věku. Rozjelo se to u nás ve větším měřítku, než jsem čekal,“ připustil trenér Libor Lipowski.

Kateřina Cieslarová se zúčastnila i Velké ceny Třince a skončila čtvrtá. „Byl to pro ni křest ohněm. Startovala na svém třetím turnaji, ve skupině měla reprezentantky. Poprvé zažila pocit výhry, porazila soupeřku, které letos podlehla na mistrovství ČR. Byla nadšená,“ pousmál se.

Medailová umístění třineckých zápasníků:
První místa: Adam Göllner (kadet), Tomáš Trojka (žák)
Druhá místa: Jan Cymorek, Martin Herman, David Tomiczek (všichni muži), Jakub Supík (kadet), David Pastor (žák)
Třetí místa: Radek Szkandera (kadet), Daniel Janošek (žák)

Další zprávy z regionu