Velký třesk ve fotbalovém Třinci. Obměnil v létě půl mančaftu

Kádr třineckých fotbalistů prošel během léta velkou obměnou, z poloviny ho tvoří noví hráči. Sportovní ředitel klubu Marek Čelůstka je spokojený, jak tým vypadá na papíře, a věří, že napraví poslední sezonu, ve které skončili třináctí.

Třinec v přípravě zkoušel zhruba dvacet hráčů. Jedním z jich je Martin Foltyn (v souboji o míč). Klub jedná s Baníkem o jeho uvolnění. Foto: Petr Rubal

„Výkony z minulé sezony nás donutily k razantnímu kroku, potřebovali jsme udělat v kabině průvan,“ vysvětlil Čelůstka. „Přivedli jsme zkušené hráče, kádr jsme rozšířili a zkvalitnili. Vytvořili jsme tím v mužstvu větší konkurenci, všech dvacet hráčů má na to, aby hrálo v základní sestavě. Líbí se mi, jak mančaft na papíře vypadá. Ale minulý rok jsem byl taky spokojený, jak jsme tým obměnili, a závěr sezony odhalil, že byl tým špatně poskládaný. Až mistrovské zápasy ukážou, zda se nám to povedlo. Ale věřím tomu,“ dodal.

„Výkony z minulé sezony nás donutily k razantnímu kroku, potřebovali jsme udělat v kabině průvan.“Sportovní ředitel Marek Čelůstka

Hledali zejména šéfa obrany a lídra týmu. „Jednoznačně jimi jsou Javůrek a Stáňa. Na stoperovi se nám osvědčil Jirka Janoščín, který už je v klubu delší dobu a taky by na sebe měl vzít vůdčí roli a měl by být lídrem. Pro mě je i největším překvapením přípravy, jak přechod z levého strany obrany do středu zvládl. Jeho spojení s Habustou, to je další zkušený hráč, klapalo v Karviné náramně. Tak bych si představoval hru stoperů,“ pokračoval.

Třinec jde do nové sezony i s novou brankářskou dvojicí. Na hostování získali z ligové Karviné Pastornického s Ciupou. „Je to velice schopná dvojka. Pastornického jsme chtěli už před začátkem přípravy, ale Karviná si ho chtěla v té době ještě nechat. Až minulý týden se situace změnila. Naskočil proto rovnou do naší generálky a ukázal, že to bude jistota. Navíc je to správný týpek do kabiny, takový trochu buřič. Doufáme, že jsme vybrali správné typy a že už nebudeme hodný mančaft, který si nechá všechno líbit,“ podotkl.

Čelůstka chtěl v létě získat hlavně hráče do defenzivy, proto přišlo ještě pět hráčů do obrany (Bolf, Celba, Javůrek, Habusta, Hýbl), dva do zálohy (Stáňa, Zlatohlávek).

„Uvědomujeme si, že obměna je rozsáhlá. Problémem může být sehranost, musíme být trpěliví, když se něco nepovede. Ale přišli zkušení hráči a nehrajeme jiným systémem, než na který byli zvyklí. Mají také něco odehráno a věřím, že si to rychle sedne. Ostatně poslední dva zápasy s Opavou i Karvinou (skončily shodně remízou 1:1) mě naplnily optimismem,“ řekl Čelůstka.

Zejména generálka ho nadchla. „S Karvinou jsme odehráli naprosto vyrovnaný zápas a poté, kdy oba týmy prostřídaly, jsme byli lepší. K výhře jsme měli blíže. Utkání ukázalo, že jsme konkurenceschopní a mohli bychom hrát v horní polovině tabulky. Ale chci být v takových prohlášeních opatrný. Sezonu může ovlivnit i karanténa a z vlastní zkušeností víme, jak velký je to zásah. Musíme jít zápas od zápasu. Hlavně bych si přál, abychom zvládali domácí utkání a dělali svým fanouškům radost,“ uzavřel.

Třinec bude hrát všechny domácí zápasy této sezony od 17.00. V prvním utkání hostí tuto sobotu Líšeň.

Změny v kádru

Přišli: brankáři Martin Pastornický a Jiří Ciupa (oba z Karviné), obránci Jakub Bolf a Josef Celba (oba Baník Ostrava), Jan Javůrek (Jihlava), Jakub Habusta (Katovice) a Matěj Hýbl (Frýdek-Místek), záložníci Bronislav Stáňa (Opava), Tomáš Zlatohlávek (Sigma Olomouc). Na přestup je Javůrek, Habusta a Hýbl, ostatní přišli na hostování.

Ještě jednají s Baníkem Ostrava o příchodu Foltyna (záloha) a s Attahem (útok) vyjednávají o smlouvě

Odešli: František Chmiel (Baník Ostrava), David Machalík (Slovácko), Ondřej Kušnír (konec kariéry), Tomáš Wojnar (Havířov), Jiří Valenta (Motorlet Praha).

 

Další zprávy z regionu