Vrzalová překonala dva české rekordy. Ví, jak obelstit tělo

Simona Vrzalová si už několikrát v kariéře řekla, že rychleji asi nemůže běžet, a pak byla překvapena, že se mýlila. Stejně jako minulý týden, kdy překonala dva české halové rekordy – v běhu na 1500 metrů (4:05,73) a 1000 metrů (2:39,25).

Simona Vrzalová se svým trenérem Augustinem Šulcem na galavečeru Atlet roku. Foto: ČAS - Aleš Gräf

Vrzalová už na konci roku 2018 po galavečeru Atlet roku, kde skončila osmá, řekla, že chce v nadcházející halové sezoně překonat 28 let starý halový rekord Ivany Kubešové na 1500 metrů. „Vždy si dávám cíl, ale myslela jsem si, že je přehnaný. Můj trenér (Augustin Šulc) sice dokonce tvrdil, že na to mám, ale moc jsem nevěřila, že bych ho zaběhla,“ přiznala Vrzalová.

„Když se srovnávám s ostatními, zírají, jak náročné tréninky mám a kolik toho naběhám. Říkaly mi, že by takové dávky nezvládaly.“Simona Vrzalová

Ani samotný závod nevypadal, že by třicetiletá atletka mohla přepisovat dějiny. Vodička, která udávala startovnímu poli tempo prvních 800 metrů, přepálila o tři sekundy první čtvrtku (400 m) a ve druhé pro změnu hodně zpomalila.

„Z plánovaného času 2:08 bylo 2:12, ale když odstoupila, tak jsem do toho šlápla. Asi mi i pomohlo, že mi dýchala na záda Sofia (Ennaouiová, úřadující vicemistryně Evropy). Věděla jsem, že mi nepomůže, a ve finiši mě třicet metrů před cílem předběhla. Ale taktika šla stranou, útočila jsem na rekord. Také trenér byl nadšený. Nikdy jsem ho neviděla takhle světélkovat,“ pousmála se českotěšínská rodačka.

Že má formu, naznačil i závod ve Francii, kde překonala český rekord na jeden kilometr. „Věřila jsem si, ale neběželo se mi dobře. Měla jsem krize, protože závod začínal hodně pozdě (22:45) a ještě jsme měli půl hodiny zpoždění. Byla jsem zralá spíše do postele, vůbec jsem se necítila nabuzená. Chtěla jsem to mít rychle za sebou, a byl z toho rekord!“

Kam až může posunout své hranice a český rekord, si netroufá odhadovat. „I když můj trenér už někde do novin prohlásil, že bych mohla (1500 m) běžet i pod čtyři minuty. Asi to myslel tempově, 200 metrů by odpovídalo 32 sekundám. Ale zní mi to šíleně,“ podotkla.

Má trik, jak obelstít tělo
Simona Vrzalová si kdysi myslela, že má běžecký talent, ale teď o sobě tvrdí, že všechny rekordy a úspěchy má vydřené. „Když se srovnávám s ostatními, zírají, jak náročné tréninky mám a kolik toho naběhám. Říkaly mi, že by takové dávky nezvládaly, i když mně už po těch letech připadají normální,“ řekl Vrzalová, která si nevede tréninkový deníček.

„Vím ale, že na soustředění v Tatrách jsem naběhala 140 kilometrů týdně, to je standard. Když trénuju v přípravném období v klubu, dávám si sedmdesát kilometrů týdně. Ale nejde jen o objem, ale i o časy. Běhám intervalově a ve slušném tempu,“ upřesnila.

Navíc to vypadá, že je i tréninkový maniak. „Od října jedeme bomby. Měla jsem od té doby jen pár volných dní, spočítala bych je na prstech obou rukou. Mám už zažitý model, dva těžké dny a třetí lehčí, v tom se proběhnu se svými pejsky. Je to takový hodně pomalý klus, házím jim při něm i klacky. A v takových cyklech trénuju,“ popsala.

Má i trik, jak obelhat tělo a vymáčknout ze sebe při tréninku všechny zbytky sil. „Když už poslední úseky fakt nemůžu, tak si ve finiši představuju, jak jdu na mistrovství Evropy nebo světa pro medaili. Vidím se, jak stoupám na stupně vítězů. Pomáhá mi to,“ pousmála se českotěšínská rodačka, která bude příští víkend startovat na halovém ME v běhu na 1500.

„Mám letos třetí nejlepší čas v Evropě a všichni kolem mě mluví o medaili. Já to neřeším. Základ je postoupit z rozběhů do finále. A pak bych zase ráda překvapila i sama sebe,“ řekla závěrem Simona Vrzalová, která skončila minulý rok na mistrovství Evropy pátá.

Další zprávy z regionu