Vrzalová vytvořila nový český rekord

Simona Vrzalová ozdobila svůj premiérový start v Diamantové lize, kde závodí nejlepší atleti světa, novým českým rekordem v běhu na jednu míli. Z tabulek vymazala 32 let starý výkon Ivany Walterové.

Simona Vrzalová se svým trenérem Augustinem Šulcem. Foto: archiv Simony Vrzalové

„Je to super pocit. Sice míle není u nás tak rozšířená distance a běhá se spíše v zahraničí, ale potěší to,“ uvedla Vrzalová, která zaběhla v Londýně míli za 4:21.54. Rekord překonala o více než sekundu.

„Překvapená jsem v cíli nebyla. Věděla jsem, jakou hodnotu rekord má, protože když mě nominovali, tak to trenér (Augustin Šulc) zjišťoval a hned mi ho hlásil. Bylo jasné, že musím běžet na hranici svého osobního rekordu z patnáctistovky a tempo udržet i ve zbylé stovce. Věděla jsem, že to bude těžké, ale pomohlo mi, že se běželo rychle. Vždyť i s českým rekordem jsem skončila jedenáctá,“ pokračovala.

Je poněkud paradoxní, že skvělý úspěch dosáhla na stadionu, kde minulý rok na mistrovství světa nedoběhla. V cílové rovince závodu na 1500 metrů ji jednoduše došly síly. „Je to pořád moje černá můra. Vzpomněla jsem si na to před závodem, ale v něm už ne. Jsem ráda, že jsem si to vynahradila a těch chybějících sto metrů jsem si teď přidala,“ rozesmála se.

„Určitě je reálné, abych překonala i rekord na 1500 metrů. Láká mě to.“ Simona Vrzalová chce ještě letos atakovat i český rekord běhu 1500 metrů

Vrzalová má výbornou formu, i ve své oblíbené trati (1500 metrů) si vylepšila před měsícem osobní rekord o tři sekundy na 4:04,8. Lepší výkony v historii české atletiky předvedla na stejné vzdálenosti jen Walterová. Českotěšínské rodačce na ni schází už jen tři sekundy.

„Jsem překvapená, že se tak zlepšuju. Ale po návratu do vrcholové atletiky tvrdě trénuju, teď se to projevuje. A trenér mi pořád tvrdí, že můžu běžet ještě rychleji. Určitě je reálné, abych překonala i tento rekord. Láká mě to, budu se o něho pokoušet na dvou závodech po mistrovství Evropy. Uvidíme,“ přiznala.

Vrzalovou čeká tento týden mistrovství ČR, kde v posledních dvou letech sbírá titul za titulem. Začátkem srpna pak bude startovat na mistrovství Evropy v Berlíně.

„Poběží se spíše takticky, nečekám žádné rychlé časy a že bych tu atakovala český rekord. Ale mohlo by mi to vyhovovat, že se poběží pomaleji a že se bude postupně zrychlovat. Finiš mám dobrý. Určitě bych moc chtěla do finále, ale bude to těžké,“ uzavřela.

Další zprávy z regionu